Acasă » Petrol și Gaze » ANRE a decis creșterea cu circa 6% a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici

ANRE a decis creșterea cu circa 6% a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici

19 iulie 2018
Consumatori
energynomics

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a decis majorarea în medie cu 5,83% a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând cu 1 august 2018. ANRE a constatat tendința de creștere a prețurilor de vânzare atât la gazelor naturale din producția internă, cât și la cele di import.

Într-un comunicat de presă, Autoritatea prezintă evoluția prețurilor de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni pentru perioada aprilie 2017 – martie 2019. Cifrele comunicate arată un avans de 18% în 24 de luni, pentru gazele autohtone. Prețul gazelor naturale de import pentru martie 2018 erau deja cu 28% mai mare decât cele produse intern – 94,58 lei/MWh, față de 73,85 lei/MWh.

ANRE mai arată că tarifele unitare medii pentru transport și înmagazinare au scăzut cu 26,1%, respectiv 23,42% în intervalul aprilie 2017-iulie 2018 și au rămas relativ constante pentru activitatea de distribuție (+0,7%). De asemenea, valoare medie ponderată reprezentativă a costului de furnizare pentru întreaga piață s-a redus cu 23% în intervalul aprilie 2017-aprilie 2018.

Comunicatul detaliat al ANRE oferă suportul factual și circumstanțial pentru inițiativa Ministerului Finanțelor Publice de a propune plafonarea prețului gazelor naturale din producția internă pentru 3 ani. Rămân totuși de clarificat numeroase chestiuni pe care această soluție le ridică:

  • modul în care a fost aleasă, fără o consultare prealabilă cu părțile interesate (“prezentul act normativ nu se referă la acest subiect”, scrie în Nota de fundamentare)
  • efectele actului normativ asupra legislației în vigoare (“prezentul act normativ nu se referă la acest subiect”, scrie în Nota de fundamentare) și convergența lui cu angajamentele legale și pozițiile asumate de România, nu doar pe plan intern și în raport cu companiile implicate, ci și cu Comisia Europeană
  • eficacitatea și impactul măsurii asupra pieței gazelor naturale, în principal asupra sectorului de explorare și producție.

“Impunerea unui preț de 55 lei/MWh pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a unor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției și a locurilor de muncă”, a avertizat deja Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA, într-o luare de poziție publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *