Acasă » Electricitate » ANRE a propus distribuitorilor o rată medie de rentabilitate de 6,94% pentru 2025-2029, vor fi 10 zile de negocieri intense

ANRE a propus distribuitorilor o rată medie de rentabilitate de 6,94% pentru 2025-2029, vor fi 10 zile de negocieri intense

17 iulie 2024
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Distribuitorii au mai puțin de 10 zile să dezbată cu ANRE rata de rentabilitate reglementată propusă de autoritate luni seară, de 6,94% (rata reglementată de rentabilitate, RRR). Piața are nevoie de dezvoltare rapidă, iar rețelele ar avea nevoie de cel puțin 6 miliarde de euro în următorii cinci ani, dacă nu mai mult, ca să fie atinse obiectivele climatice ambițioase asumate de România. Este, însă, 6,94% suficient?

Rămâne de văzut, distribuitorii urmând să poarte zilele acestea numeroase discuții, după ce ANRE a făcut o concesie de doar 19 puncte de bază față de propunerea anterioară, care se cifra la 6,75%. În prezent RRR este de 6,39% pentru 2024, care este un an de tranziție între două perioade de reglementare – a patra și a cincea, fiecare perioadă reprezentând un cincinal.

Energia nu poate fi transportată și distribuită fără probleme dacă nu există rețele moderne și infrastructură digitalizată.

Pentru a investi în rețele, operatorii de distribuție au nevoie de fonduri proprii, dar și de surse europene sau alte surse atrase de pe o piață financiară concurențială. Activitatea de distribuție este integral reglementată, iar rata de rentabilitate recunoscută de arbitrul pieței-ANRE (RRR) este doar unul din elementele care determină profitului net final al unui operator. Astfel, marja finală de profit a unui operator va depinde de modul în care reglementatorul pieței recunoaște cheltuieli de capital (CAPEX), cheltuieli operaționale (OPEX)  și de nivelul  RRR care ar trebui să reflecte condițiile macroeconomice actuale și care să fie suficient de atractiv pentru ca operatorii să poată mobiliza fondurile necesare investițiilor. În dezbatere este încă recunoașterea unor investiții precum cele în centrele de date, precum și alte măsuri privind digitalizarea.

Amortizarea investițiilor, în final, va avea loc în 25-30 de ani, prin tarif, pentru a nu afecta în mod semnificativ facturile clienților.

Trebuie precizat că în perioada de reglementare cu numărul 4 (PR4), 2019-2023, operatorii au investit circa 2,3 miliarde de euro în rețelele de distribuție. RRR este, în prezent, 6,39%, nivel  stabilit de ANRE în 2020.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *