Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința de luni, 13 august, lista centralizată a produselor standardizate tranzacționabile în cadrul piețelor centralizate de gaze naturale pe termen scurt, mediu și lung. Decizia ANRE enumeră produsele care vor fi disponibile pentru tranzacționarea pe piețele centralizate începând cu data de 1 ianuarie 2019 pentru fiecare dintre cei trei operatori bursieri autorizați: OPCOM, BRM și Humintrade.
Astfel, în oferta tuturor celor trei platforme se vor regăsi câte două produse standardizate pe termen scurt, produse intra-zilnice pentru restul zilei, respectiv produse pentru ziua următoare.
În categoria de produse standardizate pe termen mediu și lung, toți operatorii vor oferi produse standard pentru intervalele: săptămâna gazieră, luna gazieră, trimestrul gazier, semestrul gazier, anul gazier și anul calendaristic, pentru fiecare dintre cele trei tipuri de contracte: avizate de ANRE, standard EFET sau contracte pre agreate, respectiv contracte propuse de către participantul inițiator al ordinului de tranzacționare.
Doar BRM a mai inclus în portofoliu contracte specifice pentru sezonul rece (interval de livrare – trimestrele IV și I gaziere), respectiv sezonul cald (interval de livrare – trimestrele II și III gaziere). Pe de altă parte, Humintrade va propune pieței și produsul la termen pentru livrare în bandă, pe perioada de weekend, pe baza unor contracte standard EFET sau pre agreate, respectiv contracte propuse de către participantul inițiator al ordinului de tranzacționare.
Potrivit ANRE, lista centralizată a produselor standardizate va oferi o predictibilitate sporită și va permite participanților la piața să analizeze modalitatea prin care își pot optimiza portofoliile în vederea tranzacționării pe aceste piețe, inclusiv în contextul obligației instituite prin prevederile Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, de tranzacționare a unui anumit procent din cantitatea vândută/achiziționată pe piața centralizată.
De asemenea, reglementatorul se așteaptă ca dezvoltarea piețelor de produse standardizate să permită creșterea transparenței și a concurenței pe piața gazelor naturale și crearea de referințe de preț care să conducă la o concurență loială a operatorilor din sectorul gazelor naturale în favoarea consumatorilor și la prețuri corecte la clienții finali.