Un ordin ANRE, aflat în consultare publică, ar putea limita numărul de oferte publicate zilnic decătre un participant la piața de energie pe platforma de certificate verzi operată de OPCOM la maximum cinci, anunță Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES)
“În condițiile unui excedent de certificate verzi pe piață și a unei rate reduse de succes a sesiunilor de licitație organizate pe PCCBCV – de 13,37% la nivelul anului în curs (potrivit datelor OPCOM), ANRE a decis să impună restricții majore producătorilor la tranzacționare, prin limitarea numărului maxim de oferte transmise de un participant la piața de certificate verzi astfel încât în orice moment să poată fi publicate în vederea organizării de sesiuni de licitație maxim cinci oferte. Practic, în loc să se găsească soluții de echilibrare a cererii cu oferta de certificate verzi, este atacat dreptul de tranzacționare al producătorilor din sectorul regenerabilelor, cu consecințe negative asupra activității și a șanselor de a valorifica certificatele verzi”, precizează un comunicat transmis de PATRES.
Această măsură, dacă va fi introdusă, va fi încă o lovitură pentru investitorii din energie regenerabilă, declară asociația. Prin toate măsurile luate în ultimul an și jumătate, “investițiile din sectorul regenerabilelor au fost direcționate într-o zonă în care șansele de recuperare sunt minime”, spune Viorel Lefter, președintele PATRES.
Autoritatea de reglementare anunță că o astfel de măsură are ca scop eficientizarea activității de pe bursa de energie OPCOM, și a fost solicitat de administratorii bursei.
„Am văzut astăzi (joi -n.r.) în presa de specialitate foarte multe comentarii plecate de la PATRES vizavi de o eventuală intervenţie a ANRE care să le îngreuneze viaţa. Este vorba despre dezbaterea publică a regulamentului de tranzacţionare a certificatelor verzi, solicitată de OPCOM. În acest document de discuţie există şi propunerea OPCOM de a lua în discuţie limitarea numărului de oferte de tranzacţionare din partea producătorilor. Se pleacă de la realitatea ultimului an în care se ofertează de la 8 dimineaţa şi până la 17 după-amiaza, în medie din 5 în 5 minute, iar din cele câteva sute de tranzacţii zilnice nu se finalizează decât 4-5, maxim 10 oferte. OPCOM, într-un fel, încearcă să găsească o soluţie pentru ca platformele de tranzacţionare să poată fi eficiente”, a precizat Emil Calotă, vicepreședinte ANRE.