Acasă » Regenerabile » Calculele ANRE arată că trebuie să plătim mai mult dacă vrem regenerabile

Calculele ANRE arată că trebuie să plătim mai mult dacă vrem regenerabile

1 iulie 2016
Biomasă
energynomics

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a calculat nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, la 8,3% din consumul final brut de energie electrică. Nivelul a rezultat pe baza menţinerii situaţiei actuale în legislaţie şi a tendinţelor prognozate în consumul şi producţia de electricitate pentru 2017.

Principalul element la care s-a ţinut a fost menţinerea unui impact al certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică la un nivel constant, respectiv de 35 lei/MWh. Totuşi, în condiţiile în care acordurile de exceptare a marilor consumatori vor fi menţinute, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va crește până la valori cuprinse între 42 lei/MWh și 43 lei/MWh, a calculat ANRE.

Cota 8,3% din totalul consumului vine în totală divergenţă cu angajamentele României din legea 220 din 2008, care stabilea regimul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Astfel, în 2014 nivelul trebuia să fie de 15% și am fost de 11,1%, în 2015 era programat să urce la 16%, şi a fost stabilit la 11,9%. În acest an, cota a fost stabilită la 12,15%, faţă de 17%, cât era programat, iar în 2017, cota calculată de ANRE este de 8,3%, faţă de 18%, cât fusese promis investitorilor în 2008.

Chiar şi la acest nivel redus, cota obligatorie calculată de Autoritate pentru anul 2017 „riscă să nu mai contribuie la atingerea obiectivului național în anul 2020 de 24% energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie, ca urmare a posibilei reduceri a veniturilor producătorilor de E-SRE și, pe cale de consecință, la creșterea riscului de intrare a acestora în insolvență”, spune ANRE.

Într-o înştiinţare publicată pe site-ul http://www.anre.ro/, Autoritatea a propus Guvernului o a doua variantă, în care cota ar putea creşte până la 12,5%, în condiţiile unor noi amânări a certificatelor verzi.

Chiar în condiţiile actuale, la o cotă obligatorie de 11,9%, Asociațiile și patronatele RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE, reprezentative pentru industria energiei regenerabile din România, avertizau: Colapsul este iminent în sectorul regenerabilelor.

Tags:

2 thoughts on “Calculele ANRE arată că trebuie să plătim mai mult dacă vrem regenerabile”

  1. Nu pentru toate regenerabilele, oare de ce nu ia nimeni in calcul si gazeificarea deseurilor, care poate aduce chiar si o scadere a preturilor la energia electrica si termica produsa?

  2. Propaganda ca regenerabilele sunt mai scumpe o fac „Baietii Destepti” din ANRE si de peste tot. Pentru ei „energie” inseamna doar energie electrica si multe certificate verzi platite de o populatie deja stoarsa de energie, saraca, bolnava si fara perspectiva. Regenerabila mai inseamna pe langa cea sezoniera din, soare, apa, vant, pe care ati inhatat-o voi si cea daruita de natura „BIOMASA” cea mai abundenta bagatie a Planetei. Si pentru ca smecherii vostri in frunte cu fostul si actualul ministru de energie fug de ea ca dracu de tamaie. Se refuza a se promova legea termiei si legea biomasei, iar Romania risipeste peste 60.000.000 tone de peleti pe an si nu fac referire la peleti din rumeges sau taieri de paduri. Ma refer la tot ce arde „BIOMASA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *