Rezultatele proiectelor pilot de contorizare inteligentă arată că instalarea de echipamente de smart metering are sens economic numai în mediul urban, a anunţat Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul forumului Smart Transformation, organizat de The Diplomat. „Analiza cost-beneficiu arată că pe zona rurală investiţia este ne-economică”, a spus Calotă.
ANRE va lansa în 2017 propunerea de plan naţional pentru contorizare inteligentă, dar este deja limpede că România nu poate ajunge la un grad de contorizare inteligentă de 80% a consumului de electricitate, până în 2020, aşa cum impun normele europene. În intervalul 2015-2016, companiile de distribuţie a energiei electrice au desfăşurat 40 de proiecte pilot, în cadrul cărora au fost instalate contoare inteligente la aproape 300 de mii de consumatori. Investiţiile totale au fost de 137,49 de milioane de lei, a informat Emil Calotă, care a mai exprimat două dintre concluziile acestor doi ani:
- contorul inteligent nu este bine primit de consumatori
- companiile nu au făcut suficient pentru a explica „de ce un contor inteligent este foarte necesar, practic şi util consumatorului final”
„Sunt mulţi operatori care gândesc că acest contor inteligent îi ajută doar pentru a citi consumul în timp real, pentru a diminua furturile şi pierderile comerciale din reţea şi atât”, a spus Calotă, care a insistat asupra necesităţii ca operatorii de distribuţie să explice clienţilor care sunt beneficiile pentru ei: „citesc consumul în timp real, asigură curba de consum ideală şi, în acelaşi timp, echilibrează consumul la nivelul gospodăriei individuale”.
În cadrul forumului Smart Transformation, organizat de The Diplomat, Doina Vornicu, director de operaţiuni în cadrul CEZ România, a prezentat un proiect de modernizare al activităţilor grupului pe plan naţional, în valoare de 95 de milioane de euro, pentru intervalul 2016-2020.
La rândul său, Cristian Colţeanu, preşedinte director executiv al GE România, s-a referit la obiectivul gigantului cu origini americane ca, în următorii patru ani, să devină unul dintre cei mai mari zece producători de software, la nivel global. Cu 1000 de angajaţi în România, unde are trei fabrici, GE se va concentra pe dezvoltarea de soluţii IoT, care să pună în legătură şi să administreze de la distanţă, prin internet, maşini şi echipamente industriale.
Contoarele inteligente nu sunt bine primite de consumatori datorita faptului ca nu au primit explicatiile necesare din partea operatorilor. Dupa liberalizarea pietei in decembrie 2017 furnizorii vopr putea sa faca oferte variate, iar consumatorii vor vedea beneficiile functie de otiunile care le au. Inca din 2012 comisia de coordonare a implementarii conceptului a concluzionat ca in prima etapa nu se justifica instalarea de contoare inteligente din doua motive consum scazut si instalatii neretehnologizate deci nu este eficient economic. Acum s-a venit cu fundamentarea stiintifica a deciziei.