Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat noua metodologie privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice. Noile reguli se vor aplica de la 1 ianuarie 2026 și vizează trei categorii de solicitări de racordare.
Metodologia stabilește regulile privind alocarea prin licitație locurilor de producere/de consum și de producere cu/fără instalații de stocare noi, cu puterea instalată a instalațiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, respectiv a instalațiilor de stocare noi, cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW. Același mecanism se va aplica la acordarea unui spor de putere pentru evacuare în situația amplasării la un loc de producere/de consum și de producere existent a unor instalații de producere a energiei electrice suplimentare/instalații de stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW, dar și la racordarea la un loc de consum existent a unor instalații de producere a energiei electrice/instalații de stocare cu putere instalată mai mare sau egală cu 5 MW.
Prin acest mecanism, sumele colectate prin licitație pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanților pentru alocare de capacitate, se utilizează de către operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice.
Noua reglementare va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație.
„Noua Metodologie […] promovează un mecanism ce asigură un mediu concurențial care oferă o mai bună predictibilitate în sistemul energetic”, afirmă George Niculescu, preşedintele ANRE. Modificările răspund situațiilor din practică, “în care participanți la piață care solicită aviz tehnic de racordare nu mai finalizează investiția pentru care l-au solicitat”. “Ne dorim să vedem mai mulți megawați instalați în rețele, care să genereze energie ieftină, astfel că, prin noile reglementări aprobate ne-am propus să construim un mecanism nou, îmbunătățit, prin care să asigurăm un cadru concurențial pentru investitorii serioși și să eliminăm eventuale încercări de speculă în vederea securizării racordării unor capacități”, explică George Niculescu.
Totodată, ordinul adoptat astăzi revizuiește prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013 și introduce obligația constituirii „unei garanții financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum și de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare”.
Îl rog pe acest George Niculescu, să-mi explice ce înseamnă: ”lucrări de întărire a rețelei electrice”. Sunt de profesie inginer și am 26 de ani vechime în inginerie, dar nu-mi pot da seama la ce se referă. Poate fi ”întărit” un dig sau o structură de rezistență. Dar un inginer cu educație autentică va folosi termenul: consolidat. Dacă acest gigel vrea să spună că va mări rețeaua, putea spune: ”lucrări de extindere a rețelei”. Dar foarte probabil el – ca și alții – a ajuns în această funcție pe criterii politice, nu pe bază de concurs, cunoștințe tehnice și experiență. Să auzim numai de bine!