Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » ANRE intenționează să elimine coșul de gaze în 2014

ANRE intenționează să elimine coșul de gaze în 2014

11 noiembrie 2013
Consumatori
energynomics

Surse din piața de gaze au afirmat pentru cotidianul Bursa că ANRE vrea să elimine coșul de gaze stabilit lunar pentru consumatorii industriali. Conform declarațiilor, măsura ar trebui luat[ după ce liberalizarea prețurilor pentru industrie este încheiată, prin modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale. În coșul de gaze intră mix-ul de gaze constituit din producție internă și gaze de import pe care îl aprobă ANRE pentru asigurarea consumului clienților industriali.

Potrivit surselor Bursa, menținerea unui astfel de coș ar încălca principiile pieței libere. „Stabilirea acestor proporţii în care agenţii economici au voie să consume gaze nu sunt conforme cu piaţa liberă de energie şi trebuie să dispară. Legea energiei prevede însă, menţinerea acestui <coş>.

O dată avansată pentru eliminarea coșului de gaze este 2014, după finalizarea liberalizării pentru clienții industriali. Sursele spun că “eliminarea lui se poate face treptat după ce Transgaz finalizează implementarea sistemul SCADA de măsurare a cantităţilor vehiculate în reţeaua de transport. Sistemul SCADA permite implementarea unei pieţe de echilibrare şi a unei pieţe spot de tranzacţionare pe bursele existente a gazelor naturale”.

Bursa notează că o astfel de decizie nu poate fi luată în pripă, ci etapizat și calculat, pentru a nu crește riscul ca gazul intern să fie direcționat doar către unii consumatori, iar gazul de import, care va fi totuși mai scump decât cel intern chiar și după liberalizare, să fie distribuit celorlalți, afectându-le competitivitatea.

Micii agenți economici pot avea prețuri mai mici la energie electrică decât consumatorii mari

Conform unui anunț al ANRE, ”clienții noncasnici cu un număr mediu scriptic de salariați mai mic de 50 și o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil, conform raportărilor fiscale anuale, care nu depășește 10 milioane de euro, precum si clienții casnici, au dreptul să beneficieze de serviciu universal (SU).”

Pentru clienții finali care au dreptul la SU și care depun documentele necesare pentru a beneficia de el “furnizorii de ultimă instanță (FUI) garantează un serviciu de furnizare la un nivel de calitate și la prețuri rezonabile, transparente, comparabile și nediscriminatorii”, se mai arată în anunț.

După dereglementarea prețurilor la energie electrică, facturarea se va face în baza unui preț intitulat Componenta de Piață Concurențială (CPC), pentru beneficiarii de SU, și în baza unui preț mai mare decât CPC pentru ceilalți consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *