Acasă » Electricitate » ANRE intervine pentru scăderea prețurilor uriașe din piața de echilibrare

ANRE intervine pentru scăderea prețurilor uriașe din piața de echilibrare

22 iulie 2024
Electricitate
energynomics

Autoritatea de Reglementare a emis un ordin, pus în dezbatere publică, prin care se va schimba mecanismul de decontare a tranzacțiilor din piața de echilibrare, unde în acest an s-au atins prețuri uriașe, chiar și de 16.000 lei/MWh, scrie e-nergia.ro.

Producătorii de energie electrică care vor oferta energie în piața de echilibrare nu vor mai primi prețul marginal la care se închide piața, ci prețul cu care vin să oferteze, iar măsura va fi aplicată până la finalul anului 2026.

“Lipsa resurselor de echilibrare, în cantitățile necesare sistemului, a condus la creșterea abruptă a prețurilor pentru energia de echilibrare, cu efect direct în creșterea costurilor cu dezechilibrele ale participanților la piață.

”Astfel, se propune ca pentru o perioadă limitată de timp, până la conectarea la platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026, să fie realizată o temperare a prețurilor dezechilibrelor obținute la decontarea în piața de echilibrare. În acest sens, se propune schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, respectiv în loc de principiul prețului marginal să fie folosit temporar principiul prețului de ofertă, reducându-se astfel costurile de echilibrare ale sistemului electroenergetic”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordin.

 

 

2 thoughts on “ANRE intervine pentru scăderea prețurilor uriașe din piața de echilibrare”

  1. Titlul e o minciună prin omisiune: ANRE nu intervine; proiectul de ordin ar intra în vigoare poate de la 1 septembrie. Intervenția va fi atunci când vedem ordinul publicat în Monitorul Oficial. Până atunci vorbim vorbe, nu intervenții.

  2. In toata lumea, echilibrarea ln varfuri de consum se realizeaza pe baza unitatilor de acumulare. Romania ce capacitati de acumulare are?. Este normal sa importi energie la preturi record in varf de consum deoarece primesti energie din parcurile de baterii din tarile vecine. Nu stiu cat ne va mai tine in spinare Europa, ei si-au instalat parcuri de baterii pentru ei nu pentru noi. Daca factorii de decizie din sistemul energetic din Romania vor avea in continuare ochelari de cal, vom importa energie electrica in orele de varf la pret de cocaina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *