Acasă » Termo » ANRE are în lucru legea sistemului de alimentare cu energie termică

ANRE are în lucru legea sistemului de alimentare cu energie termică

14 septembrie 2017
Încălzire centralizată
energynomics

Discuțiile în Parlament pe proiectul de lege privind serviciul public de alimentare cu energie electrică au fost finalizate marți, iar zilele acestea urmează ca actul normativ să fie finalizat, a declarat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energetic Emil Calotă, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK).

“Chiar azi am terminat discuțiile în Parlament pe legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică (…) Energia termică este un domeniu pe care l-am preluat la finele anului trecut. Zilele acestea finalizăm legea specială pentru organizarea și funcționarea sistemului de alimentare cu energie termică. Deși e o problemă locală, este, în opinia mea, problema sistemului energetic românesc, nu doar în București (…). Bucureștiul, după opinia mea, are nevoie de cel puțin 12-15 ani de un program de investiții foarte bine susținut, constant păstrat pe niște parametri definiți corect de la început pentru reformarea sistemului centralizat. (…) Fenomenul de debranșare în sistemul centralizat întrece ca nivel de concurență rebranșarea vechilor consumatori. Cu alte cuvinte, sistemele centralizate sunt în momentul acesta într-o competiție pe care o pierd în fiecare zi între cei care vor să monteze centrale și cei care rămân încă alimentați în sistem centralizat. Din punctul meu de vedere, este o problema critică pentru România sistemul energetic românesc și, din cauza aceasta, încercăm printr-o lege, măcar ca pe viitor sistemele viitoare să fie bine gândite, eficiente și competitive din punct de vedere al ofertei de servicii pentru populație”, a explicat Calotă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o mare problemă este și eficiența energetică, motiv pentru care ANRE are în Parlament o lege privind un plan de eficiență, care stabilește direcțiile de acțiune, monitorizează ministerele și autoritățile responsabile în plan sectorial, dar și planul sectorial de acțiune și planurile individuale de eficientizare la nivelul marilor consumatori. “În România sunt două zone unde avem cele mai mari niveluri de ineficiență energetică. Unul este, în general, locuirea — tot ce înseamnă clădiri, publice și individuale, și al doilea mare sector cu mari ineficiențe îl reprezintă infrastructura de transport și distribuție în sistem centralizat din marile orașe. România are și o structură de consum pe partea de încălzire atipică față de țările membre, pentru că încă avem o zonă rurală subdezvoltată, cu o pondere importantă, 49,4% din populație încă locuiește în zone rurale, cu sisteme de încălzire de tip dezorganizat, consumând în mod absolut ineficient biomasă, lemn”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

Camera de Comerț Româno-Germană a organizat, marți, primul econet meeting al sezonului, cu tema “Legal Update Energie și Mediu”. Întâlnirile econet meetings sunt evenimente tematice de networking sub motto-ul “Cooperare româno-germană pentru dezvoltare durabilă”, care se adresează membrilor AHK și partenerilor econet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *