Acasă » Electricitate » ANRE: Nu a existat manipulare, furnizorii au avut management inadecvat

ANRE: Nu a existat manipulare, furnizorii au avut management inadecvat

7 februarie 2017
Electricitate
energynomics

Pe piața pentru ziua următoare (PZU) nu există participanţi dominanţi, iar funcţionarea interconectată a eliminat practic  posibilităţile de manipulare a acestei pieţe, susțin oficialii organismului de reglementare a pieței, ANRE, într-o analiză asupra creșterii nejustificate a prețului energiei din luna ianuarie.

Autoritatea afirmă astfel că nu ”manipularea” pieței este cauza pentru care prețul energiei a atins cote-record în luna ianuarie la bursa administrată de operatorul pieței de electricitate și gaze (OPCOM). Potrivit raportului realizat de oficialii ANRE, aceștia susțin că motivele reale țin de un cumul de factori, printre care denunţarea unor contracte, comportamentul jucătorilor, precum şi de lipsa  stocurilor.

”La creşterea preţului pe PZU a contribuit şi managementul  inadecvat al furnizorilor”, se arată în analiza ANRE.

„La PZU (Piața pentru Ziua Următoare, piața spot — n.r.) nu există participanți dominanți, iar funcționarea interconectată a eliminat practic posibilitățile de manipulare a acestei piețe”.

 O creștere a prețului cu aproape 40%

În perioada de început al lunii ianuarie s-au înregistrat creşteri semnificative ale preţului pe PZU, preţul mediu calculat ca medie aritmetică a prețurilor de închidere a pieței (PIP)-urilor înregistrate în intervalele orare analizate a rămas cu circa 3,49% sub valoarea medie europeană de 51,69 Euro/MWh, pentru perioada 01-08.01.2017 şi a înregistrat o creştere de 17,99% peste media europeană de 59,04 Euro/MWh, pentru perioada 09-15.01.2017.

În perioada 09-15 ianuarie, faţă de perioada 01-08 ianuarie, ”volumul tranzacţiilor nu a înregistrat variaţii de la o săptămână la alta, în schimb, se constată o creştere a preţului mediu de închidere cu 38,83%”, spune instituția.

Apoi, în perioada 16-22 ianuarie se înregistrează creşterea cu 12,12% a preţului mediu pe PZU; faţă de săptămâna anterioară, preţul mediu calculat este cu 10,45 % peste valoarea europeană de 70,71 Euro/MWh înregistrată în aceeaşi perioadă. În condiţiile în care a fost înregistrată atât o scădere a ofertelor de cumpărare cât şi a ofertelor de vânzare, volumul tranzacţiilor a crescut cu cca. 2,94%.

”După data de 23 ianuarie, se înregistrează o creştere a ofertelor de cumpărare pe PZU ca urmare a faptului că, în data de 20 ianuarie, un Furnizor a notificat partenerii de tranzacţii că işi reziliază contractele începând cu data de 24 ianuarie 2017”, arată raportul.

„Având în vedere faptul că Furnizorul (analizat – n.r.) avea încheiate contracte de furnizare cu doi mari consumatori, precum și faptul că desfășurau o activitate intensă de trading cu un număr semnificativ de participanți la piața angro de energie electrică, se constată o nouă etapă de accesare a PZU ca sursă de achiziție a energiei electrice pentru partenerii lui. Ca urmare a notificărilor primite de la furnizor și alți furnizori au denunțat, la rândul lor, contractele încheiate pe PCSU (Piața Centralizată pentru Serviciul Universal — n.r.)”, explică reprezentanții ANRE.

Astfel, raportul reamintește că ofertele de cumpărare au fost mai mari decât ofertele de vânzare, iar prețul a urcat din ce în ce mai mult de la o zi la alta. De asemenea, lipsa abilităților participanților în a construi strategii mai elaborate de ofertare a fost altă cauză a creșterii prețurilor.

„Furnizorul a invocat o motivație generală, cu referiri la criza energetică din România și Europa generată de temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă, coroborat cu prelungirea perioadei indisponibilității centralelor de producere importante, fără a expune concret implicațiile asupra activității sale pe piața angro din România”, se mai arată în raportul ANRE.

Preţurile de închidere pe PZU au înregistrat variaţii mari de la o zi la alta, remarcându-se faptul că în perioada 24-31 ianuarie, chiar dacă că au fost înregistrate valori în scădere pentru consumul de energie, preţurile de închidere s-au menţinut cu valori peste 600 lei/MWh (maximum la 653,68 lei/MWh la data de 31.01.2017 intervalul 10) în intervalele 9-22.

Principalele motive

Potrivit reprezentanților ANRE, majorarea prețului a fost cauzată, în principal, de scăderea artificială a PIP (prețul de închidere a pieței — n.r.) în anii 2015 și 2016, ca urmare a ofertelor la prețuri mici introduse de producătorii din surse regenerabile. Astfel, unii furnizori și-au crescut treptat ponderea achiziției din PZU în portofoliu, ceea ce a afectat întreaga piață prin reducerea ofertei de vânzare și creșterea celei de cumpărare PZU, ca și prin diminuarea disponibilului pe piața de echilibrare (PE).

Alți factori au fost diminuarea resurselor hidro, faptul că unii producători din surse regenerabile au stabilit strategii de ofertare pe piaţa de energie electrică prin care vânzarea pe pieţele centralizate de contracte administrate de OPCOM este la nivelul puterii instalate, iar diferenţele între contractat şi energia livrată este achiziţionată de PZU, precum și funcţionării intermitente a centralelor pe lignit și implicit micşorarea stocurilor de combustibili.

”Un producător a invocat în şedinţe dificultăţi legate de extinderea exploatării cărbunelui şi a căilor ferate de transport al acestuia din cauza unor expropieri necorespunzătoare a terenurilor realizate în justiţie şi neasigurarea veniturilor pentru desfăşurarea activităţii ca urmare a preţurilor mici pe pieţele centralizate OPCOM”.

Un alt motiv a fost suspendarea ”unor contracte aflate în derulare care au antrenat alte suspendări, dovada unei iresponsabilităţi în respectarea cadrului de reglementare al pieţei de energie – pornind de la acordarea licenţei şi garanţia financiară asociată – la garanţiile de bună executie a contractelor – şi  penalităţile pentru nefurnizarea de energie electrică”, spune ANRE.

În fine, au existat indisponibilităţi ”în funcţionarea unor grupuri dispecerizabile din centrale clasice –  din analiza datelor publicate pe platforma de transparenţă EMFIP, în conformitate cu regulamentele UE aplicabile, rezultă o indisponibilitate cumulată care depăşeşte în anumite perioade 3000 MW.”

ANRE anunță că va analiza separat ”încadrarea corectă în tipul de indisponibilitate declarată”, care poate ”constitui subiectul unei analize distincte.”

Totodată, analiza ANRE arată că la creșterea prețului pe PZU a contribuit și managementul inadecvat al furnizorilor.

”Din analiza modului în care Furnizorul și-a asigurat portofoliul de achiziții pe piața angro, s-a constatat că, în ultimii doi ani, acesta a înregistrat perioade lungi de timp în care sursa principală de achiziție a reprezentat-o PZU-ul (în 2015 valori între 20% și 78%, respectiv în 2016 valori între 0% și 43%), politică de expunere ridicată la volatilitatea prețului pe PZU greu de înțeles în condițiile în care la data de 31.12.2016 avea contracte de furnizare cu un număr semnificativ de clienți finali”, se mai arată în raport.

2 thoughts on “ANRE: Nu a existat manipulare, furnizorii au avut management inadecvat”

  1. ANRE se fereste sa spuna lucrurior pe nume . Le ocoleste . Citeva exemple : scaderea artificiala a PIP in perioada 2015-2016 , prognoze deficitare , fuctionarea intermitenta a centralelor pe lignit , indisponibilitatea unor grupuri dispecerizabile , cresterea cererii de energie pe PZU ( nu !) oferte de vinzare micsorate ( specula – manipulare) etc.

  2. ANRE nu spune totul sau ce spune nu-i suficient . Iata citeva exemple : majorarea pretului se atoreste scaderii artificiale a PIP in 2015, 2016 . cresterea preturilor se datoreaza notificarii incorecte transmise de PRE-uri , proasta functionare a centralelor pe lignit , suspendarea unor contracte ca dovada a iresponsabilitatii furnizorilor, cresterea cererii de energie pe PZU si scaderea ofertei de vinzare ( specula-manipulare) , managementul inadecvat al furnizorilor . Ce a facut ANRE-ul pina acum , nu stia nimic din ce s-a intimplat in 2015 , 16 , stocuri de carbine , unitati nefunctionale , conditii meteo , prognoze , etc . S-a trezit cam tirziu si total neeficient .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *