Titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a deține stocuri minime totale de gaze de 19,7 milioane de MWh înainte de a intra în această iarnă, potrivit unui ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru sezonul rece 2014-2015, sectorul reglementat va avea la dispoziție 11,5 milioane de MWh, iar cel industrial — 8,2 milioane de MWh. Restul volumelor de gaze reprezintă stocurile pe care trebuie să le dețină Transgaz, respectiv 212.000 de MWh, conform Agerpres.
Stocurile cele mai mari revin furnizorului E.ON Gaz România, respectiv 6,7 milioane de MWh, acesta având cea mai mare cotă de piață în ceea ce privește livrarea de gaze la consumatorii finali.
Urmează GDF Suez, cu obligația de a stoca 5,3 milioane de MWh, Romgaz — cu 2,9 milioane de MWh și Petrom — cu 2 milioane de MWh.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat recent că România are constituite stocuri de gaz natural într-un volum de 2,8 miliarde de metri cubi, cu un miliard de metri cubi mai mult față de obligațiile legale prevăzute pentru perioada de iarnă.
Potrivit ministrului, este important ca țara noastră să fie pregătită, din punct de vedere energetic, pentru parcurgerea cu succes a sezonului rece.
„Trebuie să avem și rezerve de cărbune și rezerve de păcură, trebuie să fie umplute și lacurile de acumulare la un anumit nivel, trebuie să avem și rezerve de gaz, cât putem de mult. Am constituit la gaz, de exemplu, (rezerve — n.r.) cu un miliard de metri cubi mai mult decât este obligația legală de 1,8 miliarde de metri cubi. Deci, avem în momentul de față la gaze naturale constituite stocuri de 2,8 miliarde (metri cubi — n.r.), pentru că este foarte important să fim pregătiți să trecem această iarnă cu succes. Succes pentru mine înseamnă că populația, în primul rând, nu va fi afectată, având în vedere semnalele care vin din estul României”, a spus ministrul delegat pentru Energie.