Pentru aproximativ 5 milioane de clienți casnici, prețul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, susține ANRE, într-un comunicat remis Energynomics.
Totodată, autoritatea pentru reglementare în energie a ”elaborat un model de Cerere şi un model de Declarație pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relația cu furnizorul”, se arată în comunicat.
Anterior, asociația principalilor furnizori de electricitate din România AFEER a precizat că ”furnizorii de electricitate se confruntă în continuare cu probleme legate de legea care plafonează prețul, dar cere românilor declarații pe proprie răspundere greu de gestionat în condițiile actuale”.
ANRE susține că a clarificat, însă, situația. Redăm, în cele ce urmează, comunicatul integral al autorității de reglementare:
”Ca urmare a noilor modificări legislative instituite prin Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1198 din 13 decembrie 2022, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei vine în sprijinul clienților finali casnici cu următoarele precizări cu privire la prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025:
- pentru cca. 5 milioane de clienți casnici, prețul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică următoarelor categorii de clienți:
- a) al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
- b) care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
- c) care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
- d) familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
- pentru cca. 2,8 milioane de clienți casnici, prețul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus;
- în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienți casnici.
Menționăm că, în cazul clienților finali casnici, prețul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedință, astfel:
- clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de prețul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar,
- clientul final casnic care are atât adresă de reşedință, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de prețul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedință, pe baza unei declarații depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.
Având în vedere noile categorii de clienți finali introduse care pot beneficia de prețul plafonat în urma depunerii unei cereri şi declarații la furnizorul de energie electrică, pentru a uşura procedura, ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declarație pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relația cu furnizorul. Atât Cererile, cât şi Declarațiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic. Modelele pot fi descărcate de pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro”.