Acasă » Electricitate » Diminuarea taxei de cogenerare ar reduce impactul în factură pentru consumatori. Pentru unii producători se reduc încasările

Diminuarea taxei de cogenerare ar reduce impactul în factură pentru consumatori. Pentru unii producători se reduc încasările

3 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

Surse din ANRE au declarat pentru Mediafax că reglementatorul din energie propune Guvernului să reducă taxa de cogenerare pentru un sfert dintre producătorii de energie electrică și căldură. Sursele citate au afirmat că „ANRE are elemente că 8-10 unităţi, din totalul de 37 care beneficiază de taxa de cogenerare, au primit prea mult. Reducerea sprijinului pentru aceste unităţi va avea ca efect o valoare mai mică a facturii la electricitate atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.”

Taxa de cogenerare este o contribuție lunară pe care o plătește fiecare consumator ca un sprijin financiar pentru investiții în unitățile ce produc simultan energie termică și energie electrică folosind combustibili variați. A fost introdusă în 2011 și va fi aplicată până în 2023, iar acum are o pondere, în factură de 2-3%, conform ANRE. În principiu, mecanismul de funcționare a taxei își propune să acopere diferența dintre costul producerii energiei în cogenerare de înaltă eficiență și prețul de vânzare al acesteia.

Dacă așa stau lucrurile din punct de vedere teoretic, în realitate banii au ajuns la mare parte din CET-urile din țară care nu s-ar califica pentru a beneficia de ei. Pe de altă parte, reducerea taxei ar avea impact asupra încasărilor acestora, iar surse guvernamentale au declarat în aprilie pentru Hotnews„fără aceste sume, unitățile de termoficare ar fi nevoite să reducă drastic din costuri, ceea ce ar putea duce la tensiuni sociale în toate orașele. Nu vor fi tensiuni sociale la Sidex Galati, însă vor fi în jurul CET-urilor.”

Bugetul total pentru acest mecanism de ajutorare a termocentralelor a fost proiectat la 4,1 miliarde de euro iar numărul maxim de beneficiari a fost estimat la 500 de agenți economici. Taxa de cogenerare este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investițiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.

Problema modului defectuos de funcționare a taxei de cogenerare a fost pe agenda Guvernului și a primului ministru Victor Ponta de luni bune. În primăvara lui 2013, Victor Ponta anunțase intenția de a elimina complet taxa, o declarație ce a fost amendată și nuanțată de către reprezentanții din sistemului energetic românesc. Marii consumatori industriali au făcut presiuni multiple asupra eliminării sau atenuării unor surse de creștere a costurilor lor energetice, iar acestea erau în principiu trei la număr: costul cu certificatele verzi, procesul de liberalizare și taxa de cogenerare.

În luna iulie ministrul delegat pentru Energie declara că intenţionează să scadă unele taxe şi tarife în sectorul energetic, inclusiv taxa de cogenerare, pentru a reduce valoarea facturilor la energie electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *