Acasă » Petrol și Gaze » ANRE susține BRM și ”concurența efectivă”, bursa anunță tranzacții-record

ANRE susține BRM și ”concurența efectivă”, bursa anunță tranzacții-record

25 mai 2017
Consumatori
Bogdan Tudorache

În timp ce în ringul bursei de gaze de la BRM se tranzacționau 300.000 Mwh la un preț-record de 68,50 lei/Mwh, unul din cei mai importanți lideri ai autorității de supraveghere în energie anunța oficial susținerea instituției pentru păstrarea ambelor burse, BRM și OPCOM, în sistemul de tranzacționare. Astfel, Florin Tobescu, șef serviciu la Direcția Relații Internaționale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a afirmat ieri că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) susține existența mai multor platforme de tranzacționare a gazelor în România, ceea ce ar duce la crearea unei concurențe efective.

El a fost întrebat care este poziția ANRE cu privire la faptul că, pe data de 16 mai, Comisia pentru industrii din Camera Deputaților a votat un amendament la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016, potrivit căruia singura bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacții în piață, întrucât, momentan, singurele tranzacții cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

„Legea este în dezbatere, nu este un document final. Responsabilitatea este partajată: Parlamentul este dator să ia cu rapiditate o hotărâre, iar noi (ANRE — n.r.) arătăm motivele care pot fi invocate pentru existența mai multor operatori de piață și existența unei concurențe efective. Rezultatele fiecărui operator economic de altfel se cunosc”, a spus Tobescu, citat de Agerpres.

„Vrem să avem o piață concurențială și la gaze, astfel încât investiția să fie recuperată, să dea satisfacție investitorilor și clienților care utilizează aceste gaze naturale. Dacă piața de electricitate a României este cuplată cu a țărilor vecine, în domeniul gazelor naturale se realizează măsurile care pot contribui la aplicarea cu rapiditate a tuturor prevederilor codurilor de rețea, mă refer la alocarea de capacitate și mecanismul de rezolvare a congestiilor, concomitent cu derularea unor proiecte de interconectare la nivel european, din care cel mai important este BRUA, prin care rezervele de gaze din Marea Neagră vor fi utilizate, contribuind la diversificarea surselor de aprovizionare”, a mai spus Tobescu.

”Dacă piața nu este pregătită în mod corespunzător, mecanismele nu sunt stabilite, aceste resurse pot să nu fie folosite la adevărata lor valoare și de aici toate preocupările instituțiilor implicate în acest domeniu. Există un principiu al utilizării raționale a resurselor. Dacă se va ține cont de toate aceste aspecte, nu ne vom bate joc de rezervele pe care suntem pe cale de a le confirma”, a mai spus reprezentantul ANRE.

Anterior, în cadrul aceleiași conferințe, președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, a criticat în termeni foarte duri membrii Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților și a spus că BRM ar putea da statul în judecată, în contextul retragerii nejustificate a licenței de operare.

Potrivit acestuia, în momentul de față piețele de energie se modernizează dramatic, devin mai sofisticate, nu mai există doar vânzător și cumpărător, ci o infrastructură complexă și tot felul de instrumente de tranzacționare.

„Nu-ți vine să crezi că un asemenea lucru se întâmplă în România, un stat al Uniunii Europene, la 27 de ani de la Revoluție. Trăim într-o irealitate”, a mai spus Stoica, revenind la decizia Comisiei de industrii.

Preţ-record pe piaţa gazelor naturale tranzacţionate la BRM

În 24 mai, pe platformele electronice ale BRM, s-a înregistrat un preţ minim record de 68,50 lei/MWh pentru gazele din producţia internă pe piaţă en-gros. Cantitatea tranzacţionată s-a cifrat la 300.000 MWh, anunță oficialii bursei. ”Faptul că această tranzacţie s-a încheiat pe platformele electronice ale BRM reprezintă un argument pentru tranzacţionarea prin bursa de mărfuri”, precizează un comunicat.

În cursul lunii mai, în Ringul gazelor naturale, la BRM s-a tranzacţionat o cantitate totală de 11,6 milioane MWh, cu un preţ mediu ponderat cifrat la 72,18 lei/MWh. De la începutul anului până în prezent, cantitatea de gaze naturale tranzacţionată la BRM a ajuns la 27 de milioane MWh, iar preţul mediu ponderat a fost de 72 lei/MWh. ”Relevant este faptul că rezultatele din primele luni ale anului 2017 arată că volumul tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de întreg anul anterior, reprezentând aproximativ 43,6% din consumul naţional estimat pentru această perioadă”.

Interesul participanţiilor la piaţă pentru tranzacţiile din ringul BRM este evidenţiat de trendul ascendent înregistrat de cantităţile tranzacţionate începând din anul 2013, când BRM a obţinut licenţa de desfăşurare a activităţii de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale. Astfel, cantitatea totală tranzacţionată în cei patru ani a depăşit 49 de milioane de MWh.

În 19 iulie 2013, BRM a obţinut din partea ANRE licenţă de desfăşurare a activităţii de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale, iar prima tranzacţie a avut loc în 21.10.2013. De atunci, numeroşi operatori economici au achiziţionat gaze naturale pe platformele electronice ale BRM, la preţuri foarte avantajoase, pe parcursul a 1200 de licitaţii.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *