Încasările din redevențe petroliere și miniere ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) se vor ridica în acest an la 1,5 miliarde de lei (+15%), susține instituția.
Sumele de bani plătite în contul redevențelor anul trecut au fost de 1,3 miliarde de lei, dar situația va fi definitivată până la finalul lunii martie, scrie Agerpres. În intervalul ianuarie-septembrie 2015, ANRM a încasat puțin peste 1 miliard de lei și alte 28,1 milioane de lei erau restanțe.
Defalcat pe domeniul de activitate, 896 de milioane de lei au fost redevenţe petroliere și 192 de milioane de lei – redevenţe miniere. Cea mai mare restanță (27,5 milioane de lei) provind din acest ultim sector.
Comparativ cu primele nouă luni ale anului 2014, se constată o scădere a redevenţelor petroliere cu aproximativ 11,72%, ca efect al micşorării preţului de referinţă pentru ţiţeiul extras în România, susţin reprezentanţii instituţiei.
Conform Legii Petrolului nr. 238/2004, redevenţa petrolieră reprezintă suma datorată de către titularii acordurilor petroliere bugetului de stat, în condiţiile legii, pentru exploatarea unui zacamânt petrolier şi a bunurilor aflate în domeniul public, în scopul transportului şi tranzitului petrolului pe conducte magistrale, precum şi operării terminalelor petroliere.
Redevenţa petrolieră este datorată din ziua începerii operaţiunilor petroliere şi este plătibilă trimestrial, cu scadenţa la data de 25 a primei luni a trimestrului următor.
Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte, la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare a cărbunilor, ca o cotă de 4% din valoarea producției.