România nu trebuie să facă mai excese în privința legiferării situației prosumatorilor și a autorizării parcurilor fotovoltaice amplasate pe terenuri agricole mai mari de 50 de hectare pentru a nu provoca, din nou, probleme de securitate energetică, a declarat Antal Lorant, Președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din Senat.
„Este nevoie să creăm o balanță sănătoasă având în vedere și nevoile distribuitorilor de energie, pentru că dacă facem din nou excese vom avea probleme de securitate energetică”, a spus Antal în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.
El a trecut în revistă câteva dintre reglementările dezbătute și aprobate de comisia pe care o prezidează și a precizat că multe dintre criticile aduse acestor modificări au fost nefondate.
Potrivit lui Antal, ”cea mai importantă mișcare” a fost modificarea de către Parlament a Legii Offshore, prin care practic a fost deschisă calea investitorilor OMV Petrom și Romgaz pentru începerea extracției gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.
Prin modificarea Legii fondului funciar, comisia a creat o metodă simplificată de autorizare fără PUZ a parcurilor fotovoltaice pentru suprafețele de teren agricol mai mici de 50 de hectare, dar trebuie analizată și posibilitatea ca investitorii să aibă acces la capacități mai mari de 50 MW sau 50 de hectare.
”Și aici trebuie să avem în vedere securitatea energetică și problemele de dezechilibre”, a adăugat Antal.
El a mai spus că România este prima țară din Uniunea Europeană care a votat ”legea viitorului”, adică legea hidrogenului, prin care a deschis calea procesului de tratate a hidrogenului și folosirea acestuia în amestec cu gazele naturale.
Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.