Acasă » Electricitate » Anul 2022 este ”groaznic” pentru piața energetică, dar în 2023 vor fi noi scumpiri

Anul 2022 este ”groaznic” pentru piața energetică, dar în 2023 vor fi noi scumpiri

10 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

Anul 2022 este unul ”groaznic” din perspectiva prețului și a accesului companiilor la surse de energie, dar în 2023 sunt așteptate noi scumpiri, a declarat Jose Luis Gomez, director de țară al furnizorului de electricitate Premier Energy Moldova.

”Anul acesta este unul groaznic, cu posibile limitări ale livrărilor de gaz de la Gazprom în octombrie sau noiembrie. Dacă vorbim despre energie electrică, părerea mea este că în 2023 prețurile vor continua să crească, dar este salutară decizia guvernului de a acorda compensări ale facturilor”, a spus Gomez, la conferința “Regional Approach – Chișinău”, organizată de Energynomics.

Compania achiziționează în prezent electricitate în proporție de 70% de la Energocom, care o cumpără, la rândul său, din Transnistria, și diferența de 30% din Ucraina, dar la un preț mai mare. Pentru anul viitor, Gomez se așteaptă ca firma Premier Energy să își asigure toată energia necesară din Ucraina, dar la prețul pieței, care este mult mai mare față de cel compensate de guvernul de la Chișinău. De asemenea, toți producătorii de energie din republica Moldova vor solicita autorității de reglementare noi majorări de tarife, pentru a-și putea sigura fondurile necesare achiziționării electricității.

Premier Energy Moldova a anunțat recent semnarea unui contract de procurare a energiei electrice de la Energocom pentru asigurarea volumului necesar de energie electrică aferent lunii octombrie 2022. Astfel, 70% din volumul necesar al energiei pentru toată luna octombrie va fi asigurat de la Centrala electrică de la Cuciurgan la prețul de 63 de dolari/MWh, 27% din volumul necesar pentru prima jumătate a lunii octombrie va fi cumpărat din Ucraina la prețul de 77,9 dolari/MWh. Totodată, restul de 3% va fi achiziționat, pentru întreaga lună octombrie, tot din Ucraina, dar la un preț de 134 dolari/MWh.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI JOSE LUIS GOMEZ

”Deși nu este cel mai negru scenariu, dar nici nu este unul optimism, cred că s-ar putea ca la anul să trebuiască să cumpărăm toată energia necesară din Ucraina. Cred că va fi o nouă creștere de preț. Toată piața e un dezastru”, a adăugat el.

Sistemul Electroenergetic al Republicii Moldova este interconectat cu sistemele electroenergetice ale țărilor vecine prin liniile electrice aeriene, respectiv 21 de linii cu Ucraina și cinci linii cu România. Din perspectiva creșterii securității aprovizionării, Republica Moldova își pune speranțele în cuplarea energetică cu Ucraina și România prin mai multe linii de interconexiune. O serie de astfel de proiecte sunt deja în derulare sau în analiză, inclusiv din partea Transelectrica.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: BRM East Energy MD, Huawei, Kawasaki Gas Turbine Europe, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *