Acasă » Regenerabile » Anul 2023, esențial pentru aprobarea legislației în sectorul eolian offshore

Anul 2023, esențial pentru aprobarea legislației în sectorul eolian offshore

10 ianuarie 2023
Eolian
Bogdan Tudorache

Anul 2023 este esențial pentru investitorii în eolianul offshore „pentru a definitiva legea…planul maritim și lista de autorizări necesare…care să ne permită nouă, ca investitori, luarea unei decizii de investiții în România”, a spus Adrian Borotea, președinte executiv RWEA, în cadrul conferinței de lansare a raportului „Offshore wind – the enabler of Romania’s decarbonisation”, realizat de EPG.

”Într-un scenariu optimist, legea ar putea fi adoptată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial până la finalul acestui an”, a declarat, pentru Energynomics, deputatul USR Cristina Prună, unul din inițiatorii și promotorii fervenți ai legii offshore.

”Sperăm că și în acest an vom fi în Parlament, alături de d-na Cristina Prună, pentru a împinge mai departe această lege pentru eolianul offshore. Este clar că e nevoie de toate sursele de energie posibile, deoarece consumul este sub producție, iar estimările arată că dacă nu investim în următorii ani, va fi mai rău…Există implicare la nivelul parlamentului și asociațiilor, la nivelul reglementatorului…dar ar trebui să punem mai întâi boii înaintea carului”, a afirmat Adrian Borotea.

El a explicat că, în primul rând, investitorii au nevoie de stabilitate legislativă.

”Orice investitor privește mai întâi cadrul legislativ – lucrul acesta l-am spus încă de acum doi ani, când au început primele discuții. Trebuie o lege clară, care să trateze toate problemele – cum ar fi inclusiv dreptul Transelectrica de a trece de mal, de țărm, care nu există în lege –  și abia apoi să ne gândim la finanțări. Așadar, din punct de vedere al investitorilor, cred că suntem cu toții de acord că trebuie un cadru legislativ foarte clar – care să menționeze clar mecanismele de finanțare, termenele de recuperare, racord, cine face, ce, șamd. Apoi, legea trebuie să rămână stabilă pe un termen lung, să nu survină schimbări decât într-un termen rezonabil, și nu de șase-șapte ori în fiecare an”, a adăugat Adrian Borotea.

”În al doilea rând, există o concurență regională între proiecte și între tehnologii. Aici, offshore-ul, ca nou-venit la noi, va trebui să intre în competiție cu celelalte tehnologii, care pot fi mai scumpe- sau mai ieftine- și cu celelalte proiecte regionale…Banii sunt pe piață, dar investitorii se duc unde e mai bine și mai sigur. Legea pe care Parlamentul o va finaliza, cu sprijinul nostru, al tuturor, va trebui să asigure un confort investitorului, care să nu meargă în America, de exemplu, ci să vină în România și să investească”, a mai spus el.

”Asociația noastră (RWEA) avea în urmă cu unul-doi ani doar 35 de membri, iar acum are peste 50. O parte din membri și-au manifestat interesul declarat și sprijinit de acționari de a investi în offshore.  Faptul că o parte din ei au devenit membri, în pofida schimbărilor legislative, este un semn bun: un semn că România este atractivă, că există potențial natural, că legislația a fost demarată și urmează a fi finalizată. Bani există, implicarea autorităților mai suferă îmbunătățiri, dar este pozitivă…Cred că anul acesta este un an bun pentru a definitiva legea…planul maritim și lista de autorizări necesare…care să ne permită nouă, ca investitori, luarea unei decizii de investiții în România”.

Energy Policy Group (EPG) a organizat, marți, evenimentul de lansare a Raportului „Offshore wind – the enabler of Romania’s decarbonisation”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *