Pe 4 martie, de la ora 16.00, la sediul filialei București a Ordinului Arhitecților din Romania – Str. Sfântul Constantin, nr. 32, București – are loc un eveniment expoziție, deschiderea unui tur național itinerant si vernisajul proiectului APARTAMENT50+. Este un proiect manifest pentru #locuire în bune condiții, în blocuri vechi de peste 50 de ani.
Principalele exponate sunt fragmente de țevi preluate din apartamente vechi, țevi care spun astfel povestea unei perioade de #locuire. Ineditul expoziției constă în faptul că țevi colmatate și robineți ruginiți devin exponate cu un puternic mesaj.
Țevile colmatate și aranjate pe stative de bijuterii prezintă o realitate. Devin din obiecte tehnice, chiar deșeuri, posibile opere de artă contemporană și poartă un mesaj nu doar actual, dar deosebit de important mai ales pentru viitor.
Expoziția este un pretext de a aduce în fața publicului larg subiectul blocurilor construite preponderent în perioada comunistă, care încep să depășească 50 de ani vechime, durata de viață proiectată, și au nevoie de atenție.
Locuirea de bună calitate presupune o conviețuire armonioasă cu vecinii, dar mai ales o mai corectă înțelegere a aspectelor ce țin de calitatea și siguranța clădirii, a aspectelor de proprietate comună, dar și a triadei necesare financiar-legal-tehnic. Peste 60% dintre persoanele care locuiesc la bloc au trecut printr-o inundație de la vecini. Au rezolvat problema în sine, fără a vedea totuși imaginea de ansamblu. Țevile vechi vor ceda la un moment dat, dar putem face ceva în acest sens mai ales când cumpărăm un astfel de apartament. Pentru noii locatari, efectuarea reparațiilor este o prioritate mai mult decât toate celelalte lucruri noi și frumoase aduse în casa odată cu amenajările interioare.
“APARTAMENT 50+ e o transpunere a unei stări de fapt mai puțin vizibilă în apartamentele vechi într-o expoziție de artă insolită”, explică arh. Florin Enache, inițiatorul proiectului. „Este un manifest care nu doar scoate la iveala lucruri mai puțin vizibile, dar ne și ajută să vedem mai bine realitatea din mediul construit atunci când e vorba de #LOCUIRE. Este și un pretext să aducem în atenția a publicului, dar și a autorităților competente problematica deloc simplă a fondului construit “moștenit” care trece pragul de 50 de ani. Ideea, pe cât de simplă, poate avea un impact major dacă reușim să ajungem prin conștientizare, cât mai aproape de publicul larg și să evitam astfel dramele oamenilor care își amenajează superb apartamente trecute de 30-40-50 de ani, pentru ca apoi să le vadă inundate.”
Expoziția APARTAMENT 50+ este un manifest #better pentru conștientizarea importanței unor instalații noi în locuințele vechi înainte de a începe o amenajare interioară, organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, filiala București.