Proiectul privind impozitul pe construcții speciale, așa cum este lansat în transparență decizională, presupune ca această taxă să devină una permanentă, ceea ce ar însemna o penalizare permanentă a proiectelor de investiții, a declarat directorul general al Federației Patronale a Energiei (FPE), Daniel Apostol, citat de Agerpres.
„România are nevoie de dezvoltare economică, iar aceasta nu se poate obține decât cu investiții majore. Statul trebuie să încurajeze realizarea de investiții. Dar impozitul pe construcții speciale este o taxare a investițiilor, este o povară fiscală care va descuraja semnificativ investițiile în sectoare strategice, de interes național, va reduce locurile de muncă și va aduce incertitudini cu privire la prețurile finale suportate de consumatori. Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult și pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporțional cu valoarea investițiilor efectuate). Noi înțelegem nevoia statului de a face eforturi de diminuare a deficitului bugetar aflat la cote alarmante, noi solicităm și am solicitat limitarea în timp a aplicării impozitului de construcții speciale. Așa cum este proiectul lansat în transparență, presupune ca aceasta taxă să devină una permanentă. Ceea ce ar însemna o penalizare permanentă a proiectelor de investiții”, a explicat Daniel Apostol.
El a subliniat că Ministerul Finanțelor a ținut cont de unele dintre observațiile FPE și a acceptat ca acest impozit să fie calculat la valoarea contabilă netă a construcțiilor, ceea ce ar diminua povara fiscală pe care statul dorește să o impună.
„Totuși, calcule independente preliminare arată că impozitul pe construcții speciale nu este o măsură fiscală eficientă și nu adresează problemele structurale ale bugetului întrucât acest impozit are un efect marginal asupra veniturilor statului, dar un impact negativ semnificativ asupra economiei și poate descuraja investițiile, afectând astfel competitivitatea economică a României”, a punctat directorul general al FPE.
Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică, la finele săptămânii trecute, proiectul de OUG pentru modificarea și completarea titlului X din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Conform proiectului, impozitul pe construcții anual se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii nete a construcțiilor, altele decât cele prevăzute pentru care nu se datorează impozit pe clădiri/taxa pe clădiri, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului/taxei pe clădiri, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul pe construcții.
Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, o modificare prevăzută vizează introducerea unei cote de impozitare de 0,5% pentru calcularea impozitului pe construcții în cazul contribuabililor care, la data de 31 decembrie a anului anterior/în ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datorează impozitul, au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere construcții de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ teritoriale, luând în considerare faptul că pentru aceste construcții nu poate fi stabilită o valoare netă.