Acasă » Legislatie » Apostol: Reglementarea excesivă și supraimpozitarea îngreunează deciziile de investiții

Apostol: Reglementarea excesivă și supraimpozitarea îngreunează deciziile de investiții

26 aprilie 2024
Legal
energynomics

Supraimpozitarea și reglementarea excesivă îngreunează decizia de investiție a operatorilor pe care îi regăsim în diverse linii de producție din sectorul de țiței şi gaze, a declarat Daniel Apostol, director general, Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), la un eveniment de specialitate.

El a subliniat că România se află în prezent pe o poziție de avantaj la nivel geopolitic, geostrategic european.

„România produce energie, este un producător de energie, este şi un consumator, în mod firesc, dar peste 90% din consumul ei de energie România şi-l asigură din producția proprie. O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiții extrem de grele”, a menționat Daniel Apostol, citat de Agerpres.

Totodată, el a făcut referire la concluziile unui studiu privind sistemul de impozitare specific sectorului de țiței şi gaze.

Conform studiului, sistemul este extrem de complex, fiind compus din „mai multe tipuri de taxe şi impozite care, însumate, devin extrem de împovărătoare unei dezvoltări şi unei decizii de investiție continuă”.

În context, Directorul General al FPPG a făcut referire la redevențele petroliere, impozitul pe venituri suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gazele naturale, impozitul pe veniturile suplimentare provenite din vânzarea gazelor naturale din producția internă proprie, din perimetre petroliere offshore sau onshore de mare adâncime, impozitul pe venituri din activitățile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gaz natural.

Totodată, Daniel Apostol s-a referit la contribuția de solidaritate care a apărut în ultimii ani, „consecința politicilor europene, consecința unei supra-reglementări”. De asemenea, el a atras atenția şi asupra impozitului suplimentar pentru persoane juridice care desfăşoară activități în sectoarele de țiței şi gaze, numit „impozit specific pe cifra de afaceri”.

Pe de altă parte, directorul general al FPPG a atras atenția asupra riscului de scădere a securității energetice care este foarte mare, în contextul unui război la graniță, „cu multe alte conflicte internaționale extrem de fierbinți, care generează spaimă în piețele internaționale, cu un grad mare de incertitudine şi instabilitate la nivelul piețelor financiare”.

El a subliniat că România beneficiază de resurse şi de o industrie care sunt capabile să asigure României şi Europei un grad sporit de securitate energetică cu o singură condiție: investitorii aflați în acest sector să fie favorizați de cadrul de reglementare să investească în continuare, să-şi deruleze în continuare dezvoltarea sectorului de producție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *