Arabia Saudită şi-a majorat importurile de păcură, până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pentru a putea face faţă cererii de electricitate în timpul verii toride, transmite Bloomberg.
Datele furnizate de firmele de cercetare Kpler şi Vortexa arată că, în luna iunie, importurile de păcură ale Arabiei Saudite au atins cel mai ridicat nivel de la finele lui 2020 şi sunt aşteptate să rămână la un nivel ridicat şi în luna iulie. Achiziţiile de păcură, care în mod normal cresc în cele mai fierbinţi luni ale anului pe măsură ce aparatele de aer condiţionat funcţionează la capacitate maximă, au crescut de aproape patru ori din luna martie şi până acum, ajungând la aproximativ 350.000 de barili pe zi, potrivit Vortexa.
Arabia Saudită este cel mai mare cumpărător de păcură, un produs murdar care rămâne după ce rafinăriile produc carburanţi precum benzină şi motorină, din regiunea Golfului. În plus, Arabia Saudită arde şi ţiţei pentru a produce electricitate, lucru care cel mai probabil a contribuit la diminuarea exporturilor petroliere ale regatului până la 5,6 milioane de barili pe zi în luna iunie, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni. Păcura se vinde la un preţ mai mic decât ţiţeiul brut pentru că este mai grea şi mai poluantă, conform Agerpres.
Potrivit AccuWeather, temperaturile la Riad au evoluat săptămâna aceasta în jurul valorii de 45 de grade Celsius şi în timpul verii pot trece de 50 de grade Celsius. Canicula duce la creşterea cererii de electricitate pentru alimentarea aparatelor de aer condiţionat, ceea ce obligă regatul să ardă mai mult petrol.
Arabia Saudită şi-a propus ca până la finele deceniului să înceteze să mai producă electricitate pe bază de combustibili lichizi, şi are în vedere ajungerea la emisii net zero până în 2060. Prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman urmăreşte un program de modernizare şi a promis că va creşte producţia de electricitate din surse regenerabile.
Luna trecută, grupul petrolier de stat Aramco a semnat contracte în valoare de 25 de miliarde de dolari pentru a pompa gaze naturale de la câmpul petrolifer Jafurah care să fie utilizate inclusiv în centralele electrice care funcţionează pe gaze. În plus, compania are de gând să furnizeze suficiente gaze naturale pentru a înlocui tot combustibilul lichid utilizat de centralele electrice din regat în 2030, eliberând astfel o cantitate de ţiţei de aproximativ un milion de barili pe zi care va putea fi utilizată la export.
Importurile de păcură ale Arabiei Saudite ar urma să rămână la un nivel ridicat şi în luna iulie, firmele Kpler şi Vortexa prognozând achiziţii de aproximativ 300.000 de barili pe zi pe parcursul acestei luni.