Energia bioelectrică este un factor esențial pentru sistemul energetic al UE, în special în ceea ce privește producția de căldură. Referitor la energia bioelectrică, cea mai mare parte a energiei electrice din biomasă este produsă astăzi sub formă de cogenerare (CHP), care contribuie, de asemenea, cu cantități semnificative la acoperirea necesarului de căldură. Independent de aceasta, mai există oportunitatea ca instalațiile de putere să susțină un sistem de electricitate cu o pondere în creștere a surselor variabile de energie regenerabilă.
În timp ce Europa merge clar spre direcția energiei electrice produse din BioEnergie, în România, situația este total diferită. Sectorul nostru generează sub 1% din energia consumată la nivel național (0,62%, conform ultimelor date comunicate de către ANRE). Impactul lipsei de energie stabilă provenind din biomasă și biogaz (BioEnergie) sunt grave, iar „nota de plată” revine întregii populații a României:
- Pe timpul iernii ne bazăm numai pe cărbuni și energia nucleară, pentru a susține consumul energetic național. Dacă energia electrică din BioEnergie în România ar ajunge la nivelul european, țara ar fi mult mai relaxată din punct de vedere al securității energetice
- Într-o țară cu un sistem energetic național care are nevoie de miliarde de euro pentru modernizare, ne lipsește energia produsă în mod decentralizat, care să răspundă nevoilor locale. Acesta este unul dintre avantajele BioEnergiei din care nu beneficiem în România. Transmitem energie la distanțe de sute de kilometri, pierzând astfel 10-15% din cantitatea transportată, cu un cost care ajunge în factura consumatorului final
- Neutilizând deșeurile ca materie primă pentru BioEnergie, le lăsăm să polueze fără control. Nici reciclarea nu poate fi implementată în mod fezabil, pentru că nu există soluție pentru partea biodegradabilă a deșeurilor. În România, se vorbește în general numai despre „colectare selectivă”, „colectare la sursă” și alte idei frumoase din străinătate, dar se uită faptul că, deși dacă selectăm corect, mai avem 55% din deșeuri care sunt biodegradabile și ar trebui să fie tratate și nu trimise la groapa de gunoi. ARBIO susține orice propunere fezabilă cu privire la subiectul colectării, dar aceasta nu rezolvă și problema țării.
- Dacă vom investi în fabrici de cogenerare pentru a produce energie electrică și termică (un sector cu o pondere de 60,4% în Europa), vom începe să rezolvăm și o mare parte al deficitului termic pe care îl avem în țară, beneficiari fiind sute de mii de cetățeni. În paralel, cu soluții eficiente, vom micșora factura energiei termice cu 15-35%, o măsură cu impact major în bugetul oricărei familii.
Asociația Română de Biomasă și Biogaz își va continua demersurile pentru a explica tuturor factorilor de decizie necesitatea implementării proiectelor de BioEnergie în România. Iar dacă legea BioEnergiei (aflată acum în Parlament) va fi votată și se va implementa, România va rezolva integral problema națională a deșeurilor menajere (și nu numai) în maximum 5 ani de zile.