ArcelorMittal Galați a pus în funcțiune, după finalizarea ultimelor teste, o staţie pentru uscarea și reținerea la sursă a șlamului de la oțelărie, ca parte a programului de protecție a mediului și reducere a consumului de materii prime, se arată într-un comunicat remis energynomics.ro.
Tehnologia, de ultimă generație, în valoare de 1,8 milioane de euro, va permite companiei să reintroducă în producție cel puțin 26.000 de tone de șlam uscat pe an, ca materie primă, dar și să scadă consumul de apă cu 400 metri cubi/oră. Proiectul a fost realizat în colaborare cu NALCO, o companie specializată care va opera echipamentul și va conduce procesul tehnologic.
“Această investiție are un impact pozitiv asupra mediului și ne permite, în același timp, să reducem costurile combinatului, prin creșterea eficienței economice”, a declarat Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galați.
“Noua tehnologie reciclează șlamul, îl reintroduce în procesul de producție și – astfel – contribuie la reducerea consumului de materii prime și de apă. Și prin acest proiect, combinatul își continuă strategia de creștere a eficienței operațiunilor și a competitivității, ca parte a Programului de Transformare ARC 2015+.”
Noul echipament reduce suspensiile solide din apa evacuată în iazul tehnologic Mălina, recuperează șlamul rezultat în urma purificării gazului și îl utilizează, ca produs secundar, în procesul de aglomerare. Având în vedere că șlamul conține 45% fier, staţia pentru reținerea șlamului reduce consumul de minereu de fier al Combinatului și permite reutilizarea apei obținută din procesul de retenție a acestuia. În același timp, datorită poziționării echipamentului în apropierea bazinelor decantoare, va fi redus consumul de combustibil necesar transportării șlamului.