energynomics.ro vă propune o serie de articole, studii de caz pornind de la situațiile mai multor companii din România care au investit sume mari în reducerea consumului de energie.
Am început cu Alro Slatina (10.04.2014) și Doosan IMGB (11.04.2014), continuăm cu Arcelor Mittal (14.04.2014).
Toate aceste exemple de bună practică se pot dovedi modele utile cu atât mai mult în condițiile în care ministerul Economiei tocmai a lansat Programul Ro 05 – Mecanismul Financiar 2009-2014 – Eficiența Energetică. Acesta are ca scop creșterea eficienței energetice în sectoarele industriale, cu accent pe industriile cu un nivel ridicat de poluare și consum mare de energie.
Arcelor Mittal se confruntă cu preţuri mari la energie şi cu o piaţă dificilă a oţelului, dar menține producția la Galaţi
O investiție considerabilă a făcut și cel mai important producător de oțel din România, ArcelorMittal.
”Am investit în eficiență energetică aproximativ 100 de milioane de euro începând cu anul 2009”, susține Bruno Ribo, director general al ArcelorMittal Galați.
ArcelorMittal nu opreste producţia de la Galaţi. Asta deşi de 5 ani compania înregistrează pierderi semnificative. CEO-ul grupului siderurgic, Bruno Ribo, a declarat că deşi Arcelor Mittal se confruntă cu preţuri mari la energie şi cu o piaţă dificilă a oţelului, la Galaţi, producţia nu se va opri.
De 5 ani, ArcelorMittal se confruntă cu o situaţie financiară nu tocmai bună. Numai anul trecut, compania a înregistrat pierderi de aproape 115 milioane de lei. Pierderile, spune CEO grupului, nu vor conduce la închiderea producţiei de la Galaţi. Însă, executivul ArcelorMittal atrage atenţia asupra costurilor prea mari cu energia.
Nu suntem pregătiți pentru liberalizarea pieței gazelor
”Suntem extrem de îngrijorați privind deciziile de liberalizare a prețului gazului, printr-un calendar nerealist: o creştere de 146% pentru prețul gazului din producția internă, în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 octombrie 2014”, declară reprezentanţii grupului . Din cauza energiei prea scumpe, spune Bruno Ribo, comenzile au scăzut mai ales în regiunea mării Negre şi Balcani.
„Concurăm, pe aceste piețe, cu producători din Comunitatea Statelor Independente şi din alte țări din afara Uniunii Europene. Avantajele competitorilor noştri sunt legate de faptul că energia şi cerințele de mediu sunt obligatorii pentru noi, dar nu şi pentru ei. Comparativ cu noi, aceştia plătesc mai puțin de jumătate pentru energie, incluzând gazul şi, de aceea, au o structură mai bună a costurilor. Acest fapt influențează considerabil competitivitatea noastră în regiune, în ciuda investițiilor pe care le-am realizat şi pe care continuăm să le implementăm pentru creşterea eficienței operațiunilor”, mai spune Bruno Ribo.
Cerințele de mediu sunt obligatorii pentru noi, dar nu şi pentru competitori
Cu toate acestea, grupul a continuat să investească în eficienţa procesului de producţie a combinatului, în îmbunătăţirea operaţiunilor şi a consumului de energie, peste 200 de milioane de euro. Şi nici nu au de gând să oprească producţia de oţel de la noi din ţară, în ciuda tuturor semnalelor. Aceste investiții sunt încă un semn că suntem aici pentru a continua să producem oțel, a declarat Bruno Ribo. Potrivit lui, Arcelor Mittal are planuri pentru România şi nu are nicio intenție să oprească producția la Galați. Compania are nevoie doar de un mediu de afaceri corect şi transparent, precum şi de tratament egal cu toți competitorii din UE.
Cele mai mari ameninţări ale combinatului de la Galaţi, dar și ale celorlalți mari jucători din industrie, rămân costul electricităţii şi cel al gazului. ”Nu suntem pregătiți pentru liberalizarea gazelor în luna iulie”, susțin industriașii români.
Cel mai probabil, însă, într-un an plin de incertitudini și schimbări electorale, liberalizarea va fi amânată pentru anul 2015. Și va lăsa, astfel, loc, pentru mai multe investiții în eficiență energetică.