Modul în care se derulează afacerile internaţionale se schimbă extrem de rapid şi de aceea este necesară modernizarea legislaţiei în domeniu, consideră membrii Asociaţei Române a Exportatorilor – AREX. Prima reuniune a membrilor a constatat că modul în care funcţionează structurile administrative cu responsabilităţi în sectorul exporturilor trebuie modernizat, iar acţiunile pentru susţinerea companiilor româneşti exportatoare trebuie reevaluate astfel încât prezenţa românească pe pieţele externe să fie una relevantă.
“Lumea se schimbă rapid şi, din păcate, comunitatea exportatoare a rămas uşor în urmă la nivel de reprezentare. Or, în lipsa unui partener viabil de dialog, conectat la piaţa reală, care să aducă un input autorizat, structurile administrative nu vor putea acţiona în cel mai eficient mod pentru susţinerea unuia dintre cele mai importante segmente economice care stă la baza creşterii PIB din ultimii ani. De aceea, am transmis autorităţilor faptul că AREX îşi doreşte să se implice şi să fie un partener în procesul de rescriere a legislaţiei de export şi de modernizare a organismelor cu atribuţii în domeniu”, a spus Traian Halalai, preşedintele AREX.
Participarea la diverse târguri şi expoziţii nu mai este eficientă.
El a dat ca exemplu Consiliul de Export – structură organizatorică la nivel naţional, cu caracter public-privat, care funcţionează pe lângă Ministerul Economiei şi are ca obiectiv armonizarea strategiilor sectoriale, intersectoriale şi regionale cu Strategia Naţională de Export, precum şi stabilirea obiectivelor şi priorităţilor în domeniul exportului – care necesită regândirea modului de funcţionare astfel încât să poată propune soluţii moderne şi viabile de susţinere a proiectelor exportatorilor, în ton cu tendinţele pieţei.
Cuvântul de ordine – networking
“Participările la diverse târguri şi expoziţii nu mai sunt eficiente, tot mai puţine companii din străinătate recurgând la astfel de manifestări pentru a-şi găsi parteneri. Este nevoie să găsim alte soluţii pentru că în acest domeniu cuvântul de ordine este acum networking-ul, cooperarea în reţea, iar exportatorii români trebuie să evolueze în această direcţie pentru a nu pierde oportunităţi”, a explicat preşedintele AREX.
La rândul său, Marian Năstase, vicepreşedinte Asociaţiei, a spus că este salutară crearea AREX care să inventarieze problemele cu care se confruntă în mod real exportatorii şi să propună şi soluţii la acestea.
“Trebuie să avem o voce puternică pentru a putea să luăm poziţie mai ales în ceea ce priveşte chestiunile legislative pentru a evita eventuale creşteri de costuri ce ar putea duce exportatorii într-o zonă de necompetitivitate pe pieţele externe”, a adăugat vicepreşedintele AREX.
O nouă conducere executivă pentru AREX
În cadrul întâlnirii membrii AREX au convenit ca în cel mai scurt timp să fie organizată prima Adunare Generală a Asociaţilor a cărei agendă are ca punct principal alegerea conducerii executive a AREX.
“Ocup poziţia de preşedinte al AREX şi, implicit, al Consiliului Director doar cu titlu temporar. A fost o decizie luată pentru a uşura procesul de înfiinţare al Asociaţiei. Nu a fost remunerată şi nici nu am beneficiat de vreo facilitate din această poziţie – lucru valabil de altfel pentru toţi membrii conducerii. Odată încheiată această etapă de formalizare a înfiinţării AREX, şi pentru că EximBank şi-a dorit acest proiect pentru exportatorii români, pentru mediul de afaceri, consider firesc ca motorul acestei Asociaţii, conducerea ei, să fie formată din reprezentanţii mediului de afaceri”, a spus Traian Halalai.
Până la alegeri, asociaţii fondatori au decis ca primul Consiliu Director al AREX să aibă următoarea componenţă: Preşedinte – Traian Halalai, preşedintele EximBank, Vicepreşedinte – Gabriel Comănescu, președintele Grup Servicii Petroliere, Vicepreşedinte – Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.
AREX este o organizaţie profesională, neguvernamentală, ce are ca scop susţinerea şi promovarea intereselor societăţilor româneşti care derulează tranzacţii comerciale internaţionale în vederea consolidării prezenţei româneşti pe pieţe externe.
Asociaţia, care a fost înfiinţată anul acesta şi are în prezent 73 de membri, este deschisă oricărei companii exportatoare, calitatea de membru neimplicând o contribuție financiară.
AREX va oferi companiilor membre:
– acces la informații cu privire la oportunitățile de afaceri din afara României;
– facilitarea participării la evenimente de business internaționale și/sau misiuni economice oficiale;
– acces la materiale de informare și analiză/studii de piață;
– crearea unui cadru pentru dezvoltarea de rețele de afaceri (networking) și de comunicare;