Acasă » Termo » Argumentele Greenpeace în procesul intentat APM Gorj pentru emitere ilegală a autorizației de mediu la Rovinari

Argumentele Greenpeace în procesul intentat APM Gorj pentru emitere ilegală a autorizației de mediu la Rovinari

30 mai 2019
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Greenpeace a dat în judecată Autoritatea pentru Protecția Mediului Gorj pentru emiterea unei autorizații integrate de mediu pentru complexul Rovinari, deținut de CE Oltenia, care nu îndeplinește criteriile de mediu europene, a declarat pentru energynomics.ro Alin Tănase, Climate & Energy campaigner, Greenpeace.

”Am contestat în instanță autorizația integrată de mediu emisă pentru Rovinari de către Autoritatea pentru Protecția Mediului Gorj sub două argumente – standardele de emisii s-au modificat și nu au fost incluse, conform cerințelor UE, și sub aspectul afectării biodiversității și mediului”, spune Tănase.

El ne-a explicat că până recent autorizația de mediu era emisă pe 10 ani, după care trebuia reînnoită, iar din 2018, odată cu schimbarea legislației, autorizațiile sunt valabile pentru întreaga perioadă de funcționare a proiectului, cu o simplă reavizare anuală.

”Nu suntem de acord cu prelungirea duratei de viață a centralei pe termen nelimitat”, spune Tănase – explicând că Europa și-a asumat, în aproape toate statele membre, să renunțe la cărbune până în 2030.

Primul argument, legat de standardele de emisii, a fost invocat odată ce noile prevederi ale UE cer ca până în 2021 toate instalațiile, inclusiv cele pe gaz, trebuie să respecte – inclusiv în România – noile standarde de emisii de azotat (NO2), sulfat (SO2) și pulberi în suspensie (PM10) – trei standarde prevăzute și anterior. Problema este că un standard nou prevede măsurători ale acidului clorhidric (HCl), ale nivelului de Fluor (HF), dar și ale mercurului (HG).

”Noile măsurători au fost introduse în premieră și s-au alăturat standardelor anterioare. Până acum centrala de la Rovinari nici nu monitoriza mercurul – e drept, și din cauza costurilor mari. Dar noile standarde pentru 2021 ar trebui să se regăsească și în autorizația integrată de mediu, valabilă din decembrie 2018, pentru toată durata proiectului Rovinari. Însă noi nu le-am găsit, iar nici cele trecute nu respectă întru totul valorile cerute”, a mai spus Tănase.

El ne-a explicat că Greenpeace lucrează cu un software specializat în măsurători în funcție de mai mulți factori climatici, prin care efectuează propriile calcule. Totodată, Greenpeace s-a implicat în toți pașii premergători autorizării, trimițând părților implicate puncte de vedere anterioare care nu au fost respectate. ”Au protestat chiar și unii locuitori din Rovinari”, spune Tănase.

Un al doilea argument pentru proces, legat de afectarea biodiversității, are în vedere faptul că termocentrala Rovinari se află în apropierea unui sit Natura 2000 din Coridorul Jiului. ”Ba chiar ia apă din Jiu. De fapt, și alte centrale iau apă din Jiu și afectează calitatea râului. Or, în procedura de emitere a autorizației trebuie să existe și un studiu de evaluare a impactului asupra mediului, pe care ei nu l-au făcut niciodată. Am vorbit cu specialiști care au constatat că există un impact asupra biodiversității din situl Natura 2000 – Rovinariul trebuie să demonstreze, prin acest studiu, că nu există”, a conchis Tănase.

energynomics.ro a solicitat un punct de vedere din partea CE Oltenia. Vom reveni cu acesta imediat ce îl vom primi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *