Un sondaj realizat la solicitarea Ariston România referitor la percepția populației despre pompele de căldură arată că această tehnologie se bucură de o popularitate în creștere, costurile scăzute cu utilitățile și consumul electric redus, ușurința folosirii în zone fără acces la rețelele de gaze și multipla utilizare (încălzire, răcire şi producerea de apă caldă menajeră) fiind principalii factori care îi atrag pe consumatori.
Mai puțin de 5% dintre respondenți dețin în prezent un sistem de pompe de căldură, însă 43% dintre cei intervievați iau în calcul achiziționarea unuia. Aproximativ 40% spun că, dacă statul ar pune la dispoziție un sistem de subvenționare, și-ar echipa casa cu un astfel de aparat.
Principalele criterii care contează la achiziționarea unei pompe de căldură pentru majoritatea respondenților ar fi costurile scăzute cu utilitățile (78,26%), usurința folosirii în zonele în care nu există acces la rețelele de gaze (54,11%) și multipla utilizare: încălzire, răcire şi producerea de apă caldă menajeră (56,52%).
“Potrivit estimărilor Ariston, România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește deținerea de pompe de căldură, însă rezultatele studiului confirmă că, deși vorbim despre o tehnologie aflată încă la început în România, există un interes crescut al consumatorilor pentru o astfel de soluție. Achiziționarea unui sistem care asigură confortul termic al locuinței reprezintă o decizie importantă, care necesită atât o bună informare cât și o investiție semnificativă. Din acest punct de vedere, este nevoie de un sistem de subvenționare din partea statului. Instalarea de pompe de căldură aduce beneficii atât în ceea ce privește protecția mediului cât și consumul eficient de resurse, astfel încât măsura ar fi una avantajoasă nu doar pentru populație, ci și pentru statul român”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Senior Director, Ariston România.
Informarea – element cheie în achiziționarea de pompe de căldură
Dincolo de investiția inițială, peste jumătate (58%) dintre respondenții care nu dețin o pompă de căldură au menționat lipsa de informare ca principal motiv pentru care nu au făcut încă achiziția. Răspunsurile date de ei arată însă că sunt familiarizați cu principiile de bază ale funcționării pompelor dar, într-adevăr, mai puțin informați în ceea ce privește detaliile legate de proiectare și instalare. De asemenea, răspunsurile date arată și că respondenții au perceput în mod corect pompele ca o tehnologie a viitorului, ei punctând ca principale motive de achiziționare a unui astfel de sistem faptul că nu poluează (47,5%) și că înglobează conectivitate, adică faptul că produsul poate fi conectat la internet și controlat de la distanță, prin aplicație (34,5%).
Pentru majoritatea respondenților (77,5%) pompele de căldură sunt potrivite pentru case, în timp ce doar 10% consideră că acestea pot reprezenta o soluție individuală pentru apartamentul de bloc. În ceea ce privește momentul în care poate fi instalată în locuință o pompă de căldură, 70% cred că instalarea trebuie inclusă încă de la început în planul de construcție al casei. Experții Ariston spun, însă, că pompele de căldură reprezintă o soluție eficientă și sustenabilă atât pentru case, cât și pentru apartamentele de bloc, iar instalarea lor poate fi făcută în orice moment. Cu toate acestea, sunt anumite condiții care ar trebui îndeplinite pentru ca produsul să aibă eficiență maximă (de exemplu, locuința să aibă încălzire prin pardoseală).
Pentru peste 43% dintre respondenți este neclar dacă instalarea unei pompe de căldură în locuință necesită sau nu aprobare prealabilă. 27,2% dintre subiecți știu că nu este necesară o autorizație, în timp ce 28,9% cred că obținerea unei aprobări prealabile este necesară. În realitate, procesul este similar celei de la instalarea unei centrale termice, fiind recomandată colaborarea cu firme de instalații autorizate, care pot face formalitățile necesare.
Datele prezentate sunt cuprinse într-un sondaj realizat la solicitarea Ariston România pe un eșantion de 1.047 de persoane, majoritar public urban cu studii superioare și venituri medii sau peste medie.