Acasă » Petrol și Gaze » Arma petrolieră a Arabiei Saudite și piața energiei: Ce trebuie să știe investitorii

Arma petrolieră a Arabiei Saudite și piața energiei: Ce trebuie să știe investitorii

24 octombrie 2018
Explorare și producție
energynomics

În timp ce președintele Donald Trump se luptă să contracareze impactul potențialului asasinat al unui jurnalist saudit care scria pentru Washington Post, piețele își îndreaptă atenția spre ceea ce s-ar întâmpla dacă SUA ar pedepsi guvernul saudit – și într-un moment în care sancțiunile împotriva Iranului sunt programate să aibă loc în mai puțin de trei săptămâni. Investitorii au răsuflat ușurați când ministrul saudit al Energiei, Khalid A. Al-Falih, a declarat că regatul nu dorește să impună un embargo asupra petrolului livrat occidentului.

Sancțiunile împotriva Iranului au determinat deja o majorare a prețului benzinei la pompă, deoarece prețul petrolului a crescut cu 25 de dolari pe baril în ultimul an, la aproximativ 80 de dolari pe piețele internaționale, determinat de amenințarea lui Trump de a reinstaura sancțiunile asupra Iranului, care vor intra în vigoare pe 4 noiembrie, potrivit CNBC.com.

Incertitudinea cu privire la ceea ce va face Trump – și asupra cui va avea de câștigat dacă Statele Unite încearcă să-și pedepsească vechiul său aliat pentru orice rol ar fi jucat în uciderea unui disident care a trăit în America – dau naștere unei game largi de speculații despre evoluția țițeiului și efecte pentru acțiunile energetice.

La unul din capete se află voci precum trustul media „Al Arabiya” din Arabia Saudită, care avertizează că principalul producător din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol ar putea să majoreze prețul la 200 de dolari dacă s-a pune problema. Mai aproape de curentul oficial sunt analistul CFRA Research, Stewart Glickman și economistul financiar al Moody’s Analytics, Chris Lafakis, care cred că piața creditează ideea că Trump nu va afecta prea tare relația cu saudiții.

Deși retorica lui Trump devine tot mai puternică, prețurile petrolului și-au redus câștigurile pe care le-au avut imediat după ce Khashoggi a dispărut în Turcia, pe 2 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *