Acasă » Termo » Cogenerare » Asia dă peste cap planurile de decarbonare cu 600 de noi proiecte pe cărbune

Asia dă peste cap planurile de decarbonare cu 600 de noi proiecte pe cărbune

2 iulie 2021
Cogenerare
Gabriel Avăcăriței

Cinci țări asiatice sunt responsabile pentru 80% din noile centrale electrice pe cărbune planificate în întreaga lume, a declarat Carbon Tracker, spunând că majoritatea se vor dovedi neeconomice și că noile centrale vor pune obiectivele climatice internaționale în pericol.

China, India, Indonezia, Japonia și Vietnam intenționează să construiască peste 600 de noi proiecte de energie pe cărbune, cu o capacitate combinată de peste 300 GW, potrivit Reuters.

Utilizarea cărbunelui a scăzut în Europa, Statele Unite și în alte regiuni, guvernele fiind presate să reducă emisiile de carbon și să mențină creșterea temperaturii medii globale sub două grade Celsius în acest secol. Mulți investitori nu mai finanțează cărbunele. Dar unele economii emergente spun că încă au nevoie de acest combustibil.

Carbon Tracker, un think tank financiar independent care analizează tranziția lumii către o energie mai curată, a declarat într-un raport că 92% din proiectele de cărbune planificate în cele cinci țări asiatice nu ar fi economice, risipind până la 150 de miliarde de dolari.

„Investitorii ar trebui să se îndepărteze de noile proiecte pe cărbune, dintre care multe sunt susceptibile să genereze rentabilități negative de la început”, a declarat Catharina Hillenbrand Von Der Neyen, director, Energie și utilități, Carbon Tracker.

Cele cinci țări asiatice operează acum aproape trei sferturi din centralele globale pe cărbune. Mai mult de jumătate din toate unitățile se află în China. Carbon Tracker arată că 27% din capacitatea existentă nu este rentabilă, iar alte 30% abia ajung la amortizare.

Până în 2024, sursele de energie regenerabilă ar deveni mai ieftine decât cărbunele în fiecare regiune majoră, se arată în raport, care adăugă că până în 2026 aproape 100% din capacitatea globală pe cărbune ar fi mai scumpă decât energia verde.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *