Asociația Producătorilor și Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat a lansat proiectul privind construirea primei rețele de stații de gaz natural comprimat (CNG) din România, care va prevede realizarea a nouă astfel de stații de alimentare până în la sfârșitul anului 2019. Stații vor fi amplasate în localitățile București, Timișoara, Constanța, Craiova, Arad, Pitești, Sibiu, Drobeta și Deva.
Proiectul se va derula cu ajutorul fondurilor europene și are un cost total estimat la 5,2 milioane de euro, din care contribuția UE este de maximum 4,4 milioane de euro, conform Agerpres. Gazul natural comprimat (GNC) este carburantul fosil cu cea mai curată ardere, iar vehiculele care utilizează un astfel de combustibil emit cu până la 30% mai puține gaze cu efect de seră decât cele care folosesc benzină sau motorină.
„Este un proiect de anvergură, care va deschide frumoase perspective pieței gazului natural comprimat și a carburanților alternativi în România. Cele nouă stații pe care le vom construi prin acest proiect vor fi urmate de altele, astfel încât să acoperim toate arterele importante ale țării”, a declarat Dumitru Becșenescu, președinte al Asociației Producătorilor și Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.
În acest moment, există deja o stație de gaz natural comprimat în România, inaugurată în decembrie 2015 în Râmnicu Vâlcea, pe E 81, după o investiție în valoare de 3,2 milioane de euro, realizată de Denisson Energy, membra a Antares Group.
Potrivit Asociației, una dintre strategiile europene pentru sectorul de transport este de a înlocui gradual produsele petroliere cu combustibilii alternativi și de a construi infrastructura necesară de alimentare.
Cele mai multe stații de alimentare cu CNG din Uniunea Europeană sunt în Italia — 1.046, Germania — 921, Austria — 165, Suedia — 154, Cehia — 148, Elveția — 136. Bulgaria dispune și ea de o infrastructură de 112 stații.
În cadrul evenimentului organizat pe 25 aprilie, la Iaşi, de energynomics.ro, ENGIE România a prezentat intenţia de a dezvolta propria reţea de alimentare a autovehiculelor cu gaz natural comprimat: “Vom deschide la Bucureşti prima staţie publică, la jumătatea anului şi vom continua să ne dezvoltăm în anii următori. Avem discuţii avansate cu parteneri din domeniul producerii de autovehicule pentru acest tip de combustibil pentru transportul de persoane şi de marfă”, a spus Nicolae Sabin Dordea, Manager Vânzări Clienți Business Nord ENGIE România.
Buna ziua!
Este un lucru deosebit de imbucurator sa constatam ca energynomics.ro „are ochi” pentru gazul natural comprimat.
Sunt convins ca se reflecta astfel viziunea dvs privind viitorul acestui domeniu in Romania. Realitatea o va demonstra cu atat mai curand cu cat presa de specialitate dar si cea generala se vor implica pentru a familiariza specialistii si publicul larg cu avantajele utilizarii CNG.
Buna ziua,22.12.2017 si statia din strada PRECIZIEI este o statuie de de mare valoare. cIND VA FI FUNCTIONALA?