Acasă » Electricitate » Asociația Prosumatorilor: Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic

Asociația Prosumatorilor: Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic

16 iulie 2024
Asociații
energynomics

Căldura din ultima perioadă ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic, iar un sistem de stocare costă de trei ori mai puțin decât visul neîmplinit al României, respectiv Centrala de acumulare prin pompare Tarnița-Lăpuşteşti, susțin specialiştii din cadrul Asociației Prosumatorilor şi a Comunităților de Energie (APCE).

„Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem energetic, într-o Românie în care nu demult toți actorii de pe piața de energie considerau, în mod arogant, că România îşi produce din abundență energie şi mai ales că energia prosumatorilor nu este binevenită în rețelele de joasă tensiune muribunde. Căldura, prin funcționarea aparatelor de aer condiționat şi a ventilatoarelor, a făcut ca Ministerul Energiei să pregătească psihologic populația pentru black-out şi întreruperi frecvente. Ministrul convoacă de urgență actorii-cheie din energie pentru a lua măsuri, astfel încât România să aibă asigurată producția de energie necesară în aceste zile caniculare. Pornesc centrale pe cărbune şi roagă OMV să meargă cu turație maximă centrala proprie de la Brazi”, susține sursa citată de Agerpres.

Potrivit APCE, România a avut un consum „enorm”, la o putere de 8.000 – 85.000 MW (de câteva ori mai puțin decât Polonia), din care producția maximă a fost, cu toate turbinele turate la maxim, undeva la 7.500 MW.

„Energia produsă național a fost insuficientă, România importând enorm de scump la puteri de 500-1.000 MW. Energia eoliană nu s-a produs din lipsă de vânt, iar parcurile fotovoltaice, datorită temperaturilor diurne, sunt mai puțin eficiente cu 30% din cauza încălzirii panourilor expuse la soare. Lacurile de acumulare nu ne ajută şi nici debitul Dunării (…) România şi Transelectrica nu au făcut nimic în zona stocării energiei la nivel național. Un sistem de stocare de aceeaşi capacitate costă de trei ori mai puțin decât visul neîmplinit al României – centrala de acumulare prin pompare Tarnița-Lăpuşteşti şi tot de trei ori mai puțin decât banii irosiți prin plata plafonării către furnizori”, notează Asociația.

Specialiştii menționează că, în prezent, prosumatorii au o putere instalată de peste 1,5 GW, echivalentul celor două reactoare de la Cernavodă, iar pe final de an estimează că vor ajunge la 2 GW, cât „Porțile de Fier”.

„Prosumatorii în număr de aproape 140.000 de gospodării şi firme consumă diurn energia produsă de sistemele din dotare; mai mult, surplusul îl injectează cu bani puțini şi cu plată la 24 de luni în aceleaşi rețele muribunde locale, luând astfel povara transportului şi producerii energiei undeva departe. Prosumatorii echilibrează şi ajustează rețelele Vă rog să faceți un exercițiu de imaginație şi închipuiți-vă că 140.000 de prosumatori ar consuma diurn din rețea şi nu ar injecta surplusul lor în rețele, astfel că energia lor în exces să fie consumată de vecini pe vreme de caniculă sau de producție insuficientă de energie”, a declarat Dan Pîrşan, preşedintele APCE.

Acesta subliniază faptul că pe masa Preşedinției se află Legea 255/2024, votată de Parlament pe data de 26 iunie 2024, „în care există cel puțin 7 motive de trimitere înapoi spre reexaminare”.

„Preşedintele României va trebui să decidă dacă energia produsă de noi, prosumatorii din România, în proporție de 70% cu fonduri proprii, împrumuturi şi eforturi financiare deosebite, merităm să susținem rețelele muribunde prin stocare, tot pe banii noştri, merităm să fim umiliți de un amendament otrăvit introdus în Parlament prin ‘veriga slabă’ – şi majoritară a acestei democrații româneşti. Preşedintele României are termen până joi, 18 iulie, să decidă ce va face şi cum va rămâne în memoria colectivă a prosumatorilor din România, sau a românilor, în general”, subliniază specialistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *