Acasă » Regenerabile » Asociația Română de Biomasă și Biogaz promovează „Trecerea la Bioenergie”

Asociația Română de Biomasă și Biogaz promovează „Trecerea la Bioenergie”

16 august 2016
Biomasă
energynomics

Mariana Stoicescu, Secretar General ARBIO

Dacă ai întreba oamenii de afaceri din toată Europa, majoritatea ar fi de acord: combustibilii fosili sunt depășiți. Mai mult, sunt o sursă crescândă de pericol și de instabilitate pentru activitatea lor. Totuși, când vine vorba de marele salt către regenerabile, lipsa sau deficitul de informații îi intimidează pe mulți.

O alternativă la combustibilii fosili

Bioenergia are multe de oferit într-un astfel de context; deja, multe companii din Europa au profitat de avantajele oferite de utilizarea bioenergiei. Chiar dacă, de cele mai multe ori, media își concentrează atenția pe energia solară și eoliană, realitatea este că bioenergia acoperă mai mult de 60% din consumul de energie regenerabilă din Uniunea Europeană, o cotă care creşte în mod constant și care se așteaptă să crească și în viitor. Acest succes poate fi explicat prin aceea că bioenergia are în spate tehnologii mature și eficiente, precum și combustibili foarte competitivi în raport cu cei fosili – cărbune, petrol și gaze naturale.

Aruncând o privire asupra dezvoltării pieței bioenergiei, oamenii au salutat apariția tehnologiilor avansate de combustie și a cazanelor performante. Acesta este motivul pentru care probabil că oricine cunoaște pe cineva care a investit deja în sectorul biomasei.

Totuși, cei mai mulți experți sunt de acord că segmentul de piață cu potențialul cel mai mare de dezvoltare din Europa este cel al proiectelor de capacitate medie. Piața proiectelor de putere medie privește, în mod normal, instalațiile de încălzire cu capacitați de la 100 kW până la 5 MW.

Concret, această categorie vizează centralele instalate în clădiri publice, cum ar fi școli, spitale și piscine, precum și în proprietăți private, precum hoteluri, ferme sau întreprinderi mici și medii.

Instalarea de cazane pe biomasă în asemenea clădiri și-a dovedit deja fiabilitatea, iar exemplele de succes sunt numeroase (a se vedea broșurile disponibile pe site-ul bioenergy.business.eu). aceste broșuri sunt rezultatul colaborării dintre partenerii proiectului Bioenergy4Business si sunt disponibile în 8 limbi europene).

Un punct de interes ar trebui să fie astăzi îmbunătățirea promovării utilizării biomasei solide și crearea acelor instrumente de încurajare a directorilor de şcoli, managerilor de hoteluri sau a fermierilor în sensul realizării marii treceri de la utilizarea combustibililor fosili la bioenergie.

Bioenergy4Business – un proiect finanțat din fonduri europene

În acest sens, proiectul Bioenergy4Business (B4B) este un proiect finanțat din fonduri europene și lansat în 2015, care promovează utilizarea biomasei într-un mod eficient atât din punct de vedere al consumului de energie, cât și al costurilor, atât pentru operatori, cât și pentru investitori.

Pentru stimularea investițiilor în proiecte de încălzire de dimensiuni medii, B4B își propune sa ”ajungă” la potențialii investitori pentru a transmite acest mesaj prin organizarea de evenimente. n cadrul B4B, ţările partenere au organizat sau au în vedere organizarea unei serii de vizite internaționale de lucru, seminarii şi workshop-uri naționale.

Modelul danez

Utilizarea biomasei pentru producerea de căldură și electricitate este foarte răspândită în Danemarca şi Finlanda.

În Danemarca, utilizarea paielor, în special, are o lungă tradiție, mai ales în proiectele de încălzire centralizată de dimensiuni medii. Danemarca are una dintre cele mai performante rețele de distribuție a agentului termic, în vreme ce producătorii danezi de cazane sunt recunoscuți ca experți de nivel mondial în ceea ce privește tehnologiile de combustie a paielor.

Seminarii naționale organizate de ARBIO

Toți partenerii proiectului B4B sunt implicați in organizarea de seminarii și training-uri dedicate segmentelor piață identificate ca fiind cele mai promițătoare pentru trecerea la biomasă.

ARBIO organizează evenimente dedicate biomasei: seminarii, vizite de lucru în România, info days, workshopuri, în perioada septembrie 2016 – martie 2017.

Dacă sunteți interesați de obținerea de informații suplimentare cu privire la evenimentele organizate în cadrul B4B, nu ezitați să ne contactați la adresa de email mariana.stoicescu @ arbio.ro

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *