Atos, unul dintre principalii furnizori internaționali de servicii IT, va coordona Proiectul european inteGRIDy, la care participă și România. Lider în domeniul serviciilor digitale, Atos își propune să conecteze servicii, tehnologii și mecanisme inteligente de furnizare a energiei electrice, prin dezvoltarea unei platforme scalabile. Proiectul a obținut fonduri de peste 12 milioane de euro prin programul H2020, devenind, astfel, cel mai mare din categoria sa. Platforma va permite conectarea rețelei prezente de energie electrică cu diferiți jucători de pe piață, oferind totodată capabilități avansate de monitorizare a consumului, precizează un comunicat de presă.
InteGRIDy include 10 proiecte pilot, care vor avea loc în 8 țări din Uniunea Europeană (România, Spania, Portugalia, Franța, Italia, Marea Britanie, Grecia și Cipru). Aceste țări vor beneficia, astfel, de pe urma dezvoltării unor aplicații pentru analiză vizuală și a unor simulări dinamice, care le vor permite să previzioneze mai bine viitorul și să ia cele mai bune decizii privind utilizarea resurselor.
Obiectivul final al proiectului este să faciliteze operarea optimă și dinamică a rețelei de distribuție a energiei electrice, îmbunătățind stabilitatea acesteia. În același timp, se are în vedere coordonarea includerii surselor de generare distribuită, a centrelor virtuale, precum și a unor scheme inovatoare de stocare, crescând procentul energiei regenerabile, se precizează în comunicat.
Pe baza rezultatelor proiectelor pilot, inteGRIDy va propune noi modele de business, care vor acoperi managementul în timp real al cererii de energie electrică și vor permite noilor jucători de pe piață să se implice în operațiile de rețea, potrivit directorului proiectului interGRIDy, Andrea Rossi.
Cele mai importante inovații includ integrarea sistemelor existente de automatizare și citire a contoarelor inteligente cu infrastructura inteligentă dezvoltată pe baza tehnologiilor Internet of Things. Alte inovații sunt dezvoltarea unor modele de modelare orientate spre managementul tipologiei rețelei, introducerea unor modele de răspuns în timp real și a unor îmbunătățiri legate de profilelurile de reîncărcare. inteGRIDy încorporează și algoritmi predictivi pentru managementul în timp real al generării și cererii de energie.
Pe lângă coordonarea proiectului, în cadrul unui consorțiu ce include 30 de parteneri, Atos contribuie și la designul și dezvoltarea diferitelor elemente ale ecosistemului, pentru a asigura sustenabilitatea utilizării tehnologiilor din cadrul proiectului.
Grupul Atos are venituri anuale de circa 12 miliarde de euro și aproximativ 100.000 de angajați în 72 de țări. Grupul oferă servicii de consultanță și integrare a sistemelor, servicii de administrare și BPO, operațiuni cloud, soluții Big Data și de securitate cibernetică, dar și servicii de tranzacționare prin Worldline, liderul european în industria plăților și serviciilor de tranzacționare.
Atos operează sub brandurile Atos, Atos Consulting, Atos Worldgrid, Bull, Canopy, Unify și Worldline.