Acasă » Interes general » ATR-urile pentru energiile regenerabile ar trebui centralizate într-o aplicație digitală

ATR-urile pentru energiile regenerabile ar trebui centralizate într-o aplicație digitală

27 aprilie 2024
Digitalizare
energynomics

Una dintre cele mai mari probleme din România în legătură cu dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile este reprezentată de lipsa unei centralizări a avizelor tehnice de racordare (ATR), a declarat Pasquale Silvestro, vicepreședinte al Camerei de Comerț Italiene pentru România.

„Cea mai mare problemă pe care o avem acum în România (…) apare atunci când ceri o soluție tehnică pentru racordare”, a spus el, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.

O altă problemă este legată de faptul că operatorul sistemului național de transport al energiei acordă multe ATR-uri, dar din acestea puține se și concretizează în unități de producere a energiei. Drept urmare, rețeaua electrică este blocată în multe situații de proiecte care au ATR-urile emise, dar care nu se vor realiza niciodată, ceea ce împiedică alte proiecte viabile să fie construite.

Potrivit lui Silvestro, o posibilă soluționare a acestui blocaj este crearea unui instrument digitalizat care să includă toate ATR-urile existente, astfel încât fiecare investitor care solicită un astfel de document să aibă la îndemână în timp real toate informațiile necesare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI PASQUALE SILVESTRO

Un astfel de proiect digital ar putea fi realizat însă doar de mediul privat, întrucât la stat nu „există competențele necesare”. În plus, ar putea fi dificilă finanțarea unui astfel de demers de către operatorul sistemului național de transport al energiei, a mai spus Silvestro.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, ABB, BCR, CRC Energy, Datacor, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Exim Banca Românească, Fortza Solar, MET Energy Romania, Polytrade Global, Nofar, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *