În prima etapă de selectare a investitorilor pentru construcția hidrocentralei de acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești au fost depuse cinci oferte”preliminare și neangajante”, a anunțat vineri compania de proiect, Hidro Tarnița.
„Cinci companii au depus oferte preliminare și neangajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea Tarnița-Lăpuștești. Urmează ca în următoarele săptămâni să analizăm documentația depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecție. Conform principiului transparenței, lista investitorilor precalificați va fi publicată după analizarea documentației depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere”, a declarat în comunicat Ovidiu Demetrescu, directorul general al Hidro Tarnița.
Demetrescu a adăugat că Hidro Tarnița a primit și scrisori de intenție din partea unor instituții financiare internaționale în vederea finanțării proiectului.
,,Principalele obiective ale CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti sunt legate de funcţia de stocare de energie electrică – echilibrarea SEN şi asigurarea rezervei de capacitate necesară SEN. În ultimii doi ani, s-au parcurs etape importante pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Mă refer la crearea companiei de proiect şi discuţiile cu potenţialii investitori.
Am încredere că vom demara această investiţie, de aproximativ un miliard de euro, cu beneficii multiple pentru România – echilibrarea SEN, crearea a peste 4.000 de locuri de muncă şi revitalizarea industriei locale, respectiv valorificarea importanţei resurse umane de care dispune România în domeniul hidroenergetic. În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti este proiectată pentru a oferi servicii de sistem la nivel regional, un element extrem de important dacă ţinem cont de creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, în contextul ţintelor Uniunii Europene pentru 2020″, a adăugat Ovidiu Demetrescu.
”Faptul că, după multiple amânări, facem un pas important în ceea ce privește proiectul investițional Tarnița –Lăpuștești, aduce un semnal pozitiv pentru cei ce doresc să investească în energie. România are mare nevoie de capital care să fie direcționat către sistemul energetic național în următorii ani. Interesul de care se bucură în rândul investitorilor atât companiile consacrate, cât și proiectele noi, nu poate decât să ne inspire optimism. Dorim să ne construim pas cu pas poziția de jucători regionali importanți pe piața de energie, în acest context, fiecare mutare fiind una strategică” , a afirmat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri.
Conducerea Hidro Tarniţa estima, anul trecut, că lucrările de construcţie vor începe în prima parte a anului 2016 şi vor dura între 5 şi 7 ani. Unitatea ar urma să fie construită la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald. Unitatea este prevăzută să aibă patru grupuri de 250 MW fiecare. Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 25% din acțiuni.