Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Au început prospecțiunile pentru explorarea gazelor de șist în județul Constanța

Au început prospecțiunile pentru explorarea gazelor de șist în județul Constanța

21 octombrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Chevron începe activitățile de prospectare a gazelor de șist în județul Constanța. Vicepreședintele companiie Prospecțiuni pentru Health, Safety, Environment și Quality (HSWEQ) a declarat vineri că lucrările vor dura aproximativ un an și se vor desfășura pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri liniari.

„Compania noastră face explorarea geofizică, în fapt prima etapă a explorării geofizice, şi anume prospecţiunea. Asta înseamnă nişte măsurători ale unor parametrii fizici ai pământului efectuaţi la suprafaţa solului. Practic, noi realizăm o ecografie, o radiografie a subsolului, obţinem o imagine a stratelor pământului”, a declarat vicepreședintele Mihai Mitroi pentru Mediafax.

Prospecțiuni este contractantul Chevron pentru aceste lucrări, iar după ce rezultatul este predat clientului, „misiunea [noastră –n.r.] s-a încheiat. Ecografia dă imaginea a ceea ce este în corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine şi forează”, a menţionat vicepreşedintele companiei Prospecţiuni. Impactul de mediu este neglijabil, a mai spus responsabilul pentru HSEQ.

Cu privire la suprafața supusă prospectării, Mihai Mitroi a declarat: „ceea ce realizăm noi sunt 800 de kilometri de profil seismic în cele două blocuri, în liniar. Sunt mai multe linii una lângă alta, la 10 kilometri, 15 kilometri una de alta, paralel. Lungimea totală a liniilor în blocurile 17 şi 18 este de 800 de kilometri, iar cu blocul 19 se fac 1.100 de kilometri în total”.

Acesta a subliniat că prospecţiunile se vor face doar pe terenurile agricole ale comunelor din sudul Dobrogei şi că nu se va intra în interiorul acestora şi nici în zona de litoral. „Încercăm să ocolim localităţile, acolo nu putem să facem lucrurile cum trebuie, nu putem intra în mijlocul localităţii cu utilajele noastre.[…] De exemplu, nu are sens să ne ducem în zona Costineşti, Vama Veche, Venus, Mangalia, nu intrăm acolo”, a afirmat Mihai Mitroi.

În plus, localnicii au fost informați în detaliu despre conținutul lucrărilor, iar proprietarii terenurilor pe care vor fi instalate echipamente vor fi despăgubiţi printr-o sumă care ia în considerare producţia la hectar, preţul pieţei al recoltei și suprafaţa modificată.

„Noi […] am încercat să explicăm despre ce este vorba cu aceste lucrări ale noastre. Acum suntem în faza în care marcăm aceste aliniamente, după care luăm legătura cu proprietarul de teren şi îi oferim o compensaţie pentru acest culoar pe care i-l facem prin cultura agricolă, îi tasăm un pic arătura. Compensaţia se calculează foarte simplu: care este producţia la hectar, preţul pieţei, suprafaţa pe care am afectat-o şi în felul acesta rezultă valoarea.”, a spus Mihai Mitroi.

După ce prospecțiunile se încheie se forează o sondă de explorare care va testa și valida ori invalida informațiile obținute prin studiul de prospectare. Procesul va dura circa 4-5 ani, spune Chevron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *