Noile reglementări privind performanța energetică a clădirilor nou-construite acordă o importanță deosebită auditorului energetic. Practic, acesta va decide dacă o clădire poate sau nu să fie recepționată și, respectiv, vândută.
”În noua reglementare Mc001, adoptată recent, auditorul energetic este implicat de la bun început în construcția clădirii. El este singurul autorizat de către Ministerul Dezvoltării [Lucrărilor Publice și Administrației – MDLPA] să calculeze consumurile de energie ale clădirilor noi”, a declarat conferențiar universitar doctor inginer la UTCB, Cătălin Lungu, la EnergynomicsTalks. Lungu este și președintele Ordinului Auditorilor Energetici din România – OAER.
Certificatul de performanță energetică sau certificatul energetic este deja unul dintre actele obligatorii la vânzarea, închirierea sau renovarea majoră a unui imobil sau părți din imobil. Proprietarului, administratorului sau investitorului unei clădiri îi revine obligația să solicite acest document de la auditorul energetic, singurul care are dreptul să îl emită. Auditorii energetici pentru clădiri sunt atestați de MDLAP.
”Din punct de vedere tehnic, ar fi corect ca fiecare auditor energetic să vadă clădirea pe care o certifică energetic. Sunt multe cazuri în care aceste estimări energetice se făceau pe baza unei fotografii. Dar, prin noua reglementare, s-au restrâns aceste posibilități”, a precizat Lungu.
În plus, auditorul energetic este cel care va putea, pe baza calculelor energetice, să clasifice o clădire nouă sau o clădire renovate va fiind nZEB (neutră din perspectiva emisiilor de carbon). ”Asistăm la o schimbare de paradigmă în domeniul construcțiilor de clădiri”, a adăugat Lungu.
CITEȘTE ȘI Un nou început pentru performanța energetică a clădirilor – a fost aprobată Mc001/2022
Pentru a fi catalogată nZEB, o clădire trebuie să aibă un consum redus de energie, cel puțin 30% din energia consumată să provină din surse regenerabile și să aibă emisii reduse de CO2.
Potrivit legislației, certificatul de performanță energetică este valabil timp de 10 ani de la momentul emiterii, cu excepția cazului în care în perioada lui de valabilitate se face o renovare majoră a imobilului, schimbându-i consumurile energetice.
Pingback: Modificări de esență în noua formă a certificatului de eficiență energetică a clădirilor - energynomics.ro