Acasă » Interes general » Augustin Ionescu, Siemens: Odată cu creșterea digitalizării se majorează și riscul de atac cibernetic

Augustin Ionescu, Siemens: Odată cu creșterea digitalizării se majorează și riscul de atac cibernetic

26 martie 2022
Digitalizare
Bogdan Tudorache

În prezent, mediul online, în general, și cel energetic, în particular, se confruntă cu provocări deosebite, a spus Augustin Ionescu, Head of Digital Grid Smart Infrastructure, Siemens România, în cadrul conferinței DigitALL 2022, organizate de Energynomics.

”În Marea Britanie, 24% din atacurile cibernetice din 2021 au fost îndreptate împotriva rețelelor electrice. Asta spune mult inclusiv în legătură cu cerințele din piața furnizării. Energia trebuie să fie fiabilă, să te poți baza pe ea oricând, să fie eficientă și sustenabilă. Necesitățile industriei impun soluții care să fie performante, să optimizeze ciclul de viață al produselor și să fie flexibile. În ceea ce privește clădirile, ele trebuie să fie adaptabile, flexibile, centrate pe om și să fie eficiente din punct de vedere energetic și sustenabile. Trecând la securitatea rețelelor electrice, constatăm că e o creștere foarte mare a digitalizării tehnologiilor operaționale, incluzând aici și sistemele de automatizare a energiei. Aceste tendințe oferă operatorilor o mult mai mare flexibilitate, dar în același timp ele cresc suprafața de atac a hackerilor”, a afirmat Augustin Ionescu.

”Dacă măsurile de cybersecurity nu sunt corect implementate, se ajunge la atacuri. Malware-ul, de exemplu, are acces ușor printr-un stick USB sau via rețea. Deja putem deja vorbi de malware targetat, dezvoltat special pentru sisteme de automatizare a energiei. Mai există și ne confruntăm cu ele componentele de tip cloud, eroarea umană, și social engineering, și phishing, mergând până la componente specifice războiului, de genul sabotajului”, a mai spus Augustin Ionescu.

”Siemens răspunde acestor provocări, acestor nevoi ale rețelei electrice printr-o abordare holistică care se referă la trei elemente principale: oamenii, procesele și tehnologia. În ceea ce privește oamenii, toți trebuie să fie conștienți de ce se întâmplă și, pe cât posibil, toți să aibă cunoștințe de cybersecurity. Astea sunt vremurile pe care le trăim. Securitatea proceselor trebuie să acopere întregul ciclu de viață și să implementeze soluțiile și cerințele operaționale. Iar tehnologia trebuie să sprijine obiectivele de protejare ale cybersecurity și să corespundă tuturor standardelor în vigoare”, a punctat Ionescu.

Siemens implementează soluții de siguranță la nivel de organizație, la nivel de sisteme și pentru produse, în linie cu procesele de certificare internaționale, a mai arătat Augustin Ionescu, oferind câteva exemple de procese derulate de Siemens în domeniu.

Conferința DigitALL 2022 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și BusinessMark, cu susținerea partenerilor noștri: ACE – Industrial Software Solutions, Eaton Electric, Nova Power & Gas, Procesio, SAS Romania, Safetech Innovations, Siemens România.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *