Ţara noastră dispune de resurse importante de biomasă (lemn, deşeuri lemnoase şi alte plante energetice), care însă sunt controlate de câteva firme străine, ce împiedică dezvoltarea industriei, a declarat expertul în energie Aureliu Leca, citat de Bursa.
„Aşa numita mafie a lemnului ţine sub control resursa, adică împiedică accesul firmelor care vor să producă energie pe bază de biomasă. În contextul situaţiei generate de conflictul ruso-ucrainean, nu ne mai putem permite să ignorăm potenţialul extraordinar pe care ţara noastră îl are în domeniu şi este nevoie de o strategie adoptată de Guvern prin care să nu mai exportăm masiv lemn, ci să îl folosim cu prioritate pentru producţia de căldură şi electricitate. Biomasa este o resursă 100% authtonă, accesibilă ca preţ şi care poate înlocui rapid, cu succes centralele pe gaz dacă situaţia regională se înrăutăţeşte”, spune Leca.
Exportul de lemn se face către ţări precum Japonia sau Ungaria, în timp ce ţara noastră taie 3 hectare de pădure pe oră: „Curtea de Conturi a arătat, într-un raport, că sunt pierderi de 5 miliarde de euro din jaful pădurilor în perioada 1990-2011. În ţările de origine ale acestor firme care ne controlează lemnul nu sunt permise astfel de tăieri, iar programele de reîmpădurire sunt obligatorii”.
Totodată, Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat că situaţia geopolitică din regiune s-a deteriorat rapid şi că sistemul nostru energetic trebui să fie declarat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ca fiind de importanţă strategică naţională.
„În acest context, trebuie introdusă în atenţia CSAT şi Codul Silvic cu o lege privind producţia de energie şi căldură pe bază de biomasă. În prezent, Codul Silvic este blocat în Parlament. Sunt şocat de cum au acţionat structurile de lobby ale acestor firme”.
Proiectul de lege privind modificarea Codului silvic a fost respins, la finele lunii iunie, în plenul Camerei Deputaţilor. PNL şi PDL au anunţat că nu au votat proiectul.