Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Autoritățile analizează impunerea unei taxe pe ratele de profit ale petroliștilor

Autoritățile analizează impunerea unei taxe pe ratele de profit ale petroliștilor

17 februarie 2014
Explorare și producție
energynomics

În locul majorării consistente a redevențelor pentru companiile petroliere pe care o anunțase guvernul ar putea fi introdusă o taxă suplimentară de 20-30% când un anumit nivel de profitabilitate este deposit, au spus surse pentru ziarul Bursa. Nivelul de profitabilitate urmează a fi discutat cu operatorii, mai spun sursele consultate.

Dintre marii producători de petrol din lume, Brazilia și Rusia au impus taxe pe nivelul de profitabilitate în ceea ce privește producția de țiței. În Brazilia se încasează o redevență de 10%, un impozit pe profit de 24% și o supra-taxă de 10%. În Rusia, redevența pentru producția de țiței este de 22%, impozitul pe profit este 20% și suprataxa poate ajunge în funcție de rata de profitabilitate până la 65%.

Guvernul României a anunțat în 2012 că dorește să introducă un nou sistem de redevențe odată ce actualele valori de referință nu vor mai fi valabile, la începutul anului 2015. Noul sistem ar putea mări considerabil valorile redevențelor care vor fi la finalul acestui an în vigoare de un deceniu, spuneau atunci instituțiile abilitate.

Acum, nivelul redevenţelor variază între 3,5% şi 13%, în funcţie de producţia din fiecare zăcământ. În 2013, valoarea totală a redevenţelor încasate la bugetul de stat a fost de circa 1,4 miliarde de lei, din care 85% provin din sectorul de petrol şi gaze, conform surselor citate.

Ministrul delegat pentru Energie declara anul trecut redevențele ar trebui să crească până la 20-30% pentru a le ajunge din urmă pe cele din UE. O variantă alternativă a fost oferită de premier, care spunea că noilor descoperiri de hidrocarburi (gaze de șist-onshore și gaze convenționale off-shore) le-ar putea fi aplicate redevențe mai mici, probabil pentru a le încuraja exploatarea.

Sursele Bursa au precizat că sunt sisteme diferite de taxare în lume și fiecare trebuie să țină cont de condiții specific locului. “Guvernul […] analizează, împreună cu societăţile de profil mai multe scenarii: majorarea procentelor actuale, redevenţe diferenţiate pe tipurile de zăcăminte, dar şi un sistem fiscal prin care să fie perceput un impozit de 20-30% peste un anumit nivel al ratei de profit a companiilor. Urmează ca autorităţile să discute cu operatorii şi să determine care ar fi acest nivel al profitabilităţii peste care poate fi perceput impozitul suplimentar”, au specificat sursele.

Președintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) spunea tot pentru cotidianul Bursa că trebuie găsit un echilibru între beneficiile pe care statul vrea să le colecteze și menținerea unui mediu atractiv pentru investitorii din domeniul extracției resurselor. Prin urmare, un pachet fiscal alcătuit din redevențe mari și taxe și impozite alăturate împovărătpare vor îndepărta apetitul pentru investițiilor semnificate în acest sector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *