Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Avem iar de ales: ori accize în plus, ori nu se mai scade CAS

Avem iar de ales: ori accize în plus, ori nu se mai scade CAS

13 ianuarie 2014
Consumatori
energynomics

Premierul României își menține poziția de a introduce din aprilie acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru de carburant, în ciuda problemelor politice pe care le-a suscitat aceasta între palatul Victoria și palatul Cotroceni.

Menținerea acestei opțiuni este motivată de la palatul Victoria de necesitatea balansării bugetului. Dacă aceasta nu va fi introdusă, alte promisiuni nu vor putea fi îndeplinite. Prin urmare, premierul anunță că dacă acciza propusă nu este introdusă, este probabilă renunțarea la scăderea contribuției la asigurările sociale.

Poziția seamănă mult cu cea a președintelui României care anunța în plină criză că România are de ales între două măsuri fiscale de salvare: ori creșterea TVA la 24%, ori reducerea salariilor. Într-un final, cetățenii nu au scăpat de niciuna dintre ele.

Cred că rămâne să se aplice de la 1 aprilie, pentru că, dacă nu se aplică, atunci trebuie să renunţăm la altceva, la reducerea CAS (contribuția la asigurări sociale – n.r) (…) Cred că e o soluţie care afectează pe destul de puţini oameni şi pe care o putem folosi pentru a face bine în sănătate, educaţie, autostrăzi”, a subliniat Victor Ponta.

Anul trecut, preşedintele Traian Băsescu a anunţat în câteva rânduri că nu va promulga Legea bugetului de stat dacă acciza la carburant va fi majorată, premierul Victor Ponta precizând însă că negociază cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină, folosită de către transportatorii de marfă, şi aplicarea acesteia doar la benzină.

Ulterior, după o discuţie cu preşedintele, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni, până la 31 martie 2014, majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar Traian Băsescu a anunțat promulgarea bugetul pentru 2014.Victor Ponta a arătat că efectul amânării majorării accizelor la carburanţi va fi analizat după primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decât prin rectificare care poate fi efectuată numai în semestrul II, rectificare bugetară care, în aceste condiţii, poate fi negativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *