Liberalizarea pieţei gazelor este „în interesul tuturor”, întrucât va crea o piaţă reglementată şi o „afacere mai bună”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un interviu acordat Agerpres.
„Am mai spus că este o măsură curajoasă ce face Guvernul, că liberalizează piața și că ar fi în interesul tuturor să facem să meargă acest proces. Evident că există un risc din moment ce ai doar doi producători interni și o singură sursă de import. Dar hai să vedem ce se va întâmpla. Dacă mutăm toate tranzacțiile pe bursă, până la urmă este și în interesul producătorilor să nu-și omoare clienții. Știm că avem varianta de rezervă, iar, dacă lucrurile merg prost, putem din nou interveni”, spune Chirițoiu.
„Obiectivul nostru trebuie să fie să nu avem șocuri. Eu sunt de acord cu intenția autorităților de a obliga ca cel puțin o parte din tranzacții să se desfășoară pe o piață centralizată, similar abordării avute în cazul tranzacțiilor cu energie electrică, unde lucrurile au mers rezonabil de bine, deci este un exemplu pozitiv ce s-a întâmplat pe zona de electricitate, chiar dacă acolo sunt mai mulți producători.”
Serviciile publice – un domeniu cu un potențial mare de risipă de bani
În plus, serviciile publice sunt un domeniu cu un potențial mare de risipă de bani, care ar trebui mai bine reglementat pentru a întări competiția pe piață, spune Chiriţoiu.
El a precizat că a cerut Primăriei Capitalei să explice de ce costurile gigacaloriei produse de Electrocentrale București sunt mai mari decât în alte orașe. Chirițoiu a semnalat că, direct sau indirect, aceste costuri sunt plătite tot de consumatori, fie prin facturile la căldură și apă caldă, fie prin taxele și impozitele locale.
Totodată, președintele Consiliului Concurenței recunoaște că piața gazelor, pe care autoritățile vor să o liberalizeze la 1 iulie, ridică probleme de competiție, în condițiile în care există doar doi producători autohtoni (Petrom și Romgaz) și o singură sursă de import: Federația Rusă.
Chirițoiu a mai răspuns, în interviu, de ce își dorește un nou mandat la șefia Consiliului Concurenței și care este noua metodă de numire a conducerii instituției.
„Acum discutăm cu Primăria București care ar fi costul rezonabil pentru o gigacalorie la Elcen. Ne-au spus că ei se compară cu altă companie similară bine condusă și ne-au dat drept exemplu Constanța. E discutabil dacă Constanța este un exemplu de bună practică pe această zonă sau nu. Sunt orașe în România care au costuri mai mici decât Bucureștiul sau Constanța. Nu la costul pentru populație mă refer, ci la cel de producție”, spune Chirițoiu.
„Ce zice UE? Un serviciu public de acest gen, de interes general, se introduce prin licitație. Dacă nu faci licitație, trebuie să dai o compensație care să fie la un nivel similar cu al unei companii bine conduse. Deci trebuie să ai un benchmark. Diferențele sunt mari de costuri, și la apă, și la energie termică, între orașele țării. Cred că ar fi datoria operatorului și al proprietarului să ia măsuri să crească eficiența, nu s-o arunce în spinarea consumatorilor, direct sau indirect. Chiar dacă Primăria nu ia acești bani prin tarife, îi ia prin taxe și tot consumatorii plătesc acești bani”.
Chirițoiu a explicat că intenționează să deschidă o anchetă pe acest segment.
„Nu avem, dar vrem să facem, din acest motiv am și început discuțiile, să strângem un pic șurubul, să fim mai riguroși în a cere argumente din partea autorităților. Însă aici trebuie și reglementatorul să-mi spună care sunt costurile rezonabile și atunci pot să-mi dau seama care sunt orașele unde pot să spun că sunt costuri rezonabile și unde nu.”
Sursa
Agerpres