Acasă » Petrol și Gaze » B. Klauser, DG Energy (CE): O platformă unică de tranzacționare pentru producătorii de gaze din România va avea un efect foarte negativ asupra funcționării pieței

B. Klauser, DG Energy (CE): O platformă unică de tranzacționare pentru producătorii de gaze din România va avea un efect foarte negativ asupra funcționării pieței

energynomics

Înainte de a vorbi despre cooperarea regională în ceea ce privește securitatea aprovizionării sau chiar hub-urile de gaze, „este important să punem lucrurile în ordine la noi acasă”, a declarat Benedikt Klauser, DG Energie (Comisia Europeană) la Energy Strategy Summit 2017, la București, săptămâna trecută. „Cred că avem nevoie de un angajament deplin al autorităților române pentru a face ca acest lucru să devină realitate”, a subliniat reprezentantul Comisiei Europene.

Aici este intervenția integrală a lui Benedikt Klauser, pe această temă.

Sunt pe deplin de acord cu ceea ce au declarat colegii de panel în ceea ce privește potențialul României privind rolul său geopolitic în regiune. De asemenea, sunt de acord cu utilitatea cooperării regionale, dar vreau să subliniez faptul că, înainte de a vorbi despre cooperarea regională în ceea ce privește securitatea aprovizionării sau chiar hub-urile de gaze, este important să punem lucrurile în ordine la noi acasă. Multe țări din regiune, inclusiv România, au încă un decalaj considerabil în ceea ce priveşte implementarea corectă și respectarea regulilor de piaţă europene. Cred că avem nevoie de un angajament deplin al autorităților române pentru a face ca acest lucru să devină realitate.

Am participat la un workshop, săptămâna trecută, cu privire la implementarea codurilor de rețea și câteva dintre preocupările pe care le-am exprimat au fost legate de starea actuală și modul de funcționare a pieței gazului din România. În ărezent nu avem cu adevărat un sistem de intrare-ieșire. Încă avem livrări de gaze la intrarea în oraș și o platformă de tranzacționare pe bazată pe o întâlnire analogică a cererii și ofertei. Acestea sunt, cu siguranță, domenii în care mai este mult de făcut pentru a îmbunătăți situaţia.

Atunci când aplicăm noi reguli în aceste domenii și când punem în practică regulile pieței europene, trebuie să fim foarte atenți, astfel încât să nu facem greșeala de a face un pas înainte și doi pași înapoi. Mă gândesc, de exemplu, la propunerea de a obliga producătorii din România să comercializeze toată producția de gaze pe o singură platformă de tranzacționare. Cred că asemenea reguli ar avea un efect foarte negativ asupra funcționării pieței, ar descuraja și ar împiedica funcţionarea eficientă a exporturilor. Și dacă ne gândim la proiectele de interconectare menționate de colegii mei din panel, pare greu de imaginat că producătorii din România vor fi dispuși să finanțeze interconexiuni cu alte state membre, dacă nici măcar nu le vor putea folosi.

____________
Energy Strategy Summit 2017 a fost organizat de Wing Media Energy Consulting, prin energynomics.ro, în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, AFEER, AIIR-FV, EFdeN, RBSTA, ROPEPCA, RPIA și EPG, cu sprijinul BCR, BMW Auto Cobălcescu, Casa de traduceri, CEC Bank, CIS GAZ, Conpet, Enel, E.ON, Hidroelectrica, KMG International, Lukoil, Nuclearelectrica, Phoenix Contact, Romgaz, RWEA, Schneider Electric România, SAMEDAY, Stratum Enclosures, Transelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *