Acasă » Electricitate » Hidro » Badea: Suntem o companie 100% verde, următorul pas este să integrăm parcul Steag în portofoliul Hidroelectrica

Badea: Suntem o companie 100% verde, următorul pas este să integrăm parcul Steag în portofoliul Hidroelectrica

18 iunie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Hidroelectrica este și va rămâne o companie 100% verde, iar acum problema inginerilor săi este integrarea parcului achiziționat de la Steag în portofoliul companiei, a spus președintele Directoratului companiei, Bogdan Badea, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Suntem o companie 100% verde și vom menține acest profil 100% verde, pasul natural pe care am reușit să-l facem a fost de diversificare a activităților în zona energiei verzi. Ne bucurăm că, în plină pandemie, în anul 2020, am reușit să definitivăm tranzacția cu Steag de achiziție a parcului eolian, de care suntem foarte mândri, care funcționează în parametri și trebuie să integrăm această capacitate de producție în portofoliul Hidroelectrica. Este o provocare din punct de vedere tehnic – e o noutate pentru colegii mei, care au fost obișnuiți să exploateze doar centrale hidro și vom accelera ritmul în acest sens. Strategia companiei este să mergem mai departe cu dezvoltarea de proiecte verzi – aici, sigur, cele mai naturale dezvoltări sunt în zona parcurilor fotovoltaice, în zona unor noi capacități pe bază de vânt – mai ales că Hidroelectrica are și cea mai mare capacitate de echilibrare din sistemul energetic național, și atunci sinergiile care se realizează între tehnologii ne ajută să obținem o performanță net superioară față de alți jucători”, a spus Badea.

El a mai spus că o mare provocare a pieței e reprezentată de lipsa resursei umane. Foarte multe companii s-au implicat în formarea unor noi energeticieni și în învățământul dual. ”Am demarat o campanie de întinerire a personalului…în pandemie, foarte mulți angajați ne-au predat deciziile de pensie…”, a spus Badea, explicând că mulți angajați au evitat să intre în izolare, pe timpul pandemiei, la locul de muncă și au preferat să se pensioneze anticipat.

”O a doua mare provocare este dată de procesul de digitalizare… Pregătim acest proces de digitalizare, înțelegem că, odată cu cuplarea piețelor, competiția va fi din ce în ce mai mare, nu cred că este cazul ca vreo companie din România să se culce pe o ureche, spunând ‘da, e bine ce se întâmplă acum, avem o cotă de piață de 30%, suntem pe un trend ascendent, avem niște rezultate foarte bune’, pentru că am văzut în spate ce s-a întâmplat cu alți operatori cu această mentalitate și e o chestiune de timp – dacă nu iei măsuri din vreme, se poate ca la un moment dat să fii sufocat de competiție, de noile provocări, și nu ne dorim ca acest lucru să se întâmple la Hidroelectrica. Începând cu anul acesta vom demara niște acțiuni foarte concrete și în ceea ce înseamnă restructurarea și optimizarea procesului de producție, în paralel cu procesul de diversificare și cu cel de profesionalizare a personalului…”, a mai spus el.

Badea a anunțat intenția Hidroelectrica de a investi în tehnologii noi, precum hidrogenul. ”Acesta este viitorul”, a conchis el.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *