Prețul petrolului și al materiile prime industriale va crește în 2017, în principal din cauza presiunilor asupra ofertei şi, în unele cazuri, din cauza cererii în creştere, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Analiștii estimează că preţul mediu al petrolului va ajunge în acest an la 55 de dolari pe baril, cu 28% peste media de 43 de dolari pe baril de anul trecut.
„Investiţiile slabe, atât din partea sectorului public, cât şi din cel privat, vor încetini dinamica în ţările emergente care exportă materii prime. Majoritatea acestor economii au un spaţiu de manevră limitat în privinţa politicilor economice pentru combaterea frânării investiţiilor. Astfel este nevoie să se adopte măsuri care să stimuleze mediul de afaceri, să promoveze diversificarea economică şi să îmbunătăţească guvernanţa, pentru a obţine perspective mai bune de creştere economică pe termen lung”, apreciază Ayhan Kose, director în cadrul Băncii Mondiale cu responsabilităţi în zona perspectivelor de dezvoltare economică.
Scumpirea petrolului vine după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convenit reducerea cotelor de producţie în prima jumătate a acestui an, în încercarea de a readuce preţurile la niveluri mai ridicate. La acord s-au alăturat şi producători importanţi de hidrocarburi din afara OPEC, în frunte cu Rusia. Raportul BM reaminteşte că petrolul s-a ieftinit puternic în 2015 şi până la începutul anului trecut, de la peste 100 de dolari pe baril la jumătatea lui 2014, la sub 30 de dolari pe baril în primele săptămâni din 2016.
Preţurile metalelor industriale vor creşte cu 11% anul acesta, în principal ca urmare a deficitului pe partea de ofertă, cauzat şi de închiderea unor mine importante de plumb şi zinc.
Pe de altă parte, Banca Mondială se aşteaptă ca preţul aurului va scădea în acest an, în medie, cu 8%, cererea pentru active de refugiu urmând să scadă odată cu creşterea treptată a dobânzilor în SUA.