Banca Mondială a anunțat că va înceta să finanțeze proiectele de petrol și gaze, începând cu anul 2019. Annie Pickering, șefa de campanie a ONG-ului People & Planet, a declarat pentru Sputnik că această este o schimbare ”seismică” vizavi de trecerea la energia regenerabilă.
La summitul climatic de la Paris de săptămâna trecută, președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat că va înceta să finanțeze explorarea și extracția de petrol și gaze din 2019.
„În circumstanțe excepționale, se va avea în vedere finanțarea gazelor upstream în țările cele mai sărace în care există beneficii clare în ceea ce privește accesul energetic al celor săraci, iar proiectul se încadrează în angajamentele asumate de state conform acordului de la Paris”, a adăugat Banca Mondială, potrivit Sputnik.
În cadrul summit-ului și banca olandeză ING a anunțat planuri de reducere a investițiilor sale în producția de energie electrică de cărbune la zero, până în 2025, iar fondul de pensii norvegian Storebrand a declarat că va majora investițiile sale în resurse energetice din afara ariei combustibililor fosili la 3 miliarde de dolari.
Stephen Kretzmann, directorul executiv al Oil Change International, crede că anunțul istoric făcut de către Banca Mondială este greu de subestimat.
În același timp, organizațiile de lobby împotriva combustibililor fosili din Europa au salutat, de asemenea, această mișcare.
„Această îndepărtare seismică dinspre extragerea combustibililor fosili arată că exitul din astfel de investiții câștigă la toate nivelurile. Dar înca este un drum lung”, a declarat Annie Pickering.