Discuția dintre reprezentanții Asociației Române a Băncilor și cei ai Ministerului Finanțelor Publice a fost la nivel de principii și va continua astfel încât să se ajungă la chestiuni concrete, a afirmat președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu.
„A fost o primă discuție, foarte utilă, pentru că în primul rând a fost un dialog real, veritabil, și ambele părți au fost extrem de mulțumite de genul acesta de abordare. A fost o discuție la nivel de principii, care va continua, astfel încât să se coboare de la nivelul de principii la chestiuni mai concrete. Evident că împreună am avut în vedere nivelul intermedierii financiare în România”, a spus Florin Dănescu, citat de Agerpres.
Dănescu a menționat că discuția a fost purtată la nivel de principii și că nu s-a discutat despre active care ar putea fi exceptate de la taxare.
Totodată, potrivit raportului de țară referitor la România, publicat miercuri de Comisia Europeană (CE), sistemul bancar din România va avea de suferit din cauza recent introdusei ”taxe pe lăcomie”, care va afecta semnificativ solvabilitatea și profitabilitatea băncilor și va înrăutăți situația acelora mai slabe.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a menționat, miercuri, că statul ar putea renunța la taxarea unor active financiare ale băncilor, precum titluri de stat sau finanțările pentru economie.
„Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanțeze economia reală. Și repet încă o dată nimeni nu dorește, eu nu doresc, ca ministrul de Finanțe, să taxez vreo bancă. Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie cu adevărat partenerii reali în economiei, să finanțeze în România, să-și țină profiturile în România, să finanțeze economia din România, atât public cât și privat”, a declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor a afirmat că tot miercuri va lansa o invitație către reprezentanții Fondurilor de Pensii Administrate Private.