Analiștii Bank of America estimează că o perioadă prelungită de prețuri mici la țiței echivalează cu economii de 3 trilioane de dolari realizate de consumatorii globali, care cumpără atât materia primă cât și produsele finite din ce în ce mai ieftin de la producători.
Potrivit instituției financiare, o cotație de 40 de dolari/baril pentru o periodă de cinci ani va împinge cererea globală cu 1,5 milioane de barili/zi. Beneficiile se vor vedea cu precădere în evoluțiile din sectorul auto.
Un scenariu și mai pesimist, de data aceasta dinspre Deutsche Bank, arată că sectorul petrolier poate ajunge să înregistreze și cotații care să varieze între 7 și 17 dolari pe barilul de țiței din pricina presiunilor venite dintre acumulările de stocuri și cererii mici în raport cu oferta.
Spre deosebire de alte instituții, Deutsche Bank crede că revenirea Iranului pe piața globală este mai mult un factor de întărire a cotației, pentru că exporturile sale sunt încă minore iar creșterea producției interne este nesustenabilă.